SLOG KNOCK PÅ PUBLIKEN
Sonny Burgess  är rik på rockminnen


 
Det var fulla hus i två dagar i följd i Vara Konserthus när ett nostalgiparty med legenden Sonny Burgess från USA i täten slog knock på publiken. Han spelade tillsammans med sitt band The Legendary Pacers så att allt som kunde röra sig svängde.

Han är 79 år idag. Kommer in till intervjun i Nike-keps, mörka solglasögon, stuprörsjeans och svart skinnpaj. Och han ska spela tills han får bäras ut av scenen.  
- Jag är nog den äldste turnerande rockaren idag. Vi gör drygt hundra spelningar per år och skulle göra fler om vi blev bokade. 
Han har varit med ett tag.
- Jag hade mina första och största hits 1956. Det var en dubbesidig hitsingel med mina låtar I Wanna Boogie och Red Headed Woman.  Jag spelade in i samma studio, den berömda Sun-studion i Memphis som Elvis, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis.
- Och jag hade samma producent, självaste Sam Philips. Vi kom in, han sade Play! Och vi spelade som om vi hade en publik på 10000, fast det bara var han och teknikern i studion. Och den känslan av hängivenhet och närvaro fångades på skivan som blev en stor hit.- Sen spelade vi faktiskt in 125 spår på Sun. En del spelades över för man återanvände inspelningsbanden på den iden. Mycket blev bra, men vi fick ingen lika stor hit som den första singeln. Vi hade en låt som hette Restless, där jag bl a visslar ett solo. Alla trodde att den skulle bli större än Blue Suede Shoes, men det kom nåt emellan.  Senare gjorde Conway Twitty en cover på den.
- På en annan av våra låtar sjöng den störste sångaren av dem alla Roy Orbison sjöng bakgrund.
- Vi klädde oss i vassa röda kostymer. Och när Carl Perkins hade Blue Suede Shoes, hade jag alltid röda.  Vi var några stycken , t ex Carl Perkins och jag som skulle ha kunnat blivit riktigt stora. Men Elvis var inte bara bra. Till skillnad från oss var han ursnygg också. - Vi var ett utpräglat rockband . Vi kallas ofta rock a billy, men det är ju oftast trios. Vi hade sexmannaband med blås. Så det blev fullt ös.
- Vi hade en helvild scenshow och gjorde allt för att tända publiken. 
- Vi spelade med alla de stora. Vi öppnade för Elvis flera gånger. Han var en trevlig kille och gillade vår musik. Efter tjugo år som turnerande rockare blev jag resande försäljare 1974 och sålde damunderkläder, spetsar och smycken. Men 1986 gjorde jag come -back och har turnerat världen över sen dess. 
- 1996 fick vi en låt av Bruce Springsteen, och vi spelade ihop. Jag har glömt vad låten heter, och vi kör den inte längre. ( Den heter Tiger Rose).
- Jag har spelat med olika konstellationer, bland annat med grabbarna ur Elvis band. Och på senare år har jag bl a spelat med Bob Dylan. 

Vad tycker du om dagens rock? 
- Jag gillar Bruce Springsteen och Bob Seeger, men också George Strait och Alan Jackson . Men framför alla andra gillar jag Dave Alvin och Blasters.  

Är du lika vild på scen idag? 
- Jag skulle vilja men nu är jag för strakbent och stel i ryggen. Men jag spelar med samma glöd. 

Har rocken gjort dig rik?
-  Inte på pengar, men på minnen och i hjärtat. Och det är nog det viktigaste ändå. 

BO BORG

 Vara Konserthus 6 och 7 februari Nostalgiparty med rockabillystuk Från Memphis till Vara På Scen: Sonny Burgess and the Original Pacers Linda Gail Lewis Johnny and the Roccos 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst