Ingegärd Granberg
Textil
Chennet Juhlin
Grafik
Galleri Skarliden, Vara
21/2-8/3


BILDVÄVAR MED NATUREN SOM KÄLLA
Ingegärd Granberg gillar det karga

 

Ingegärd Granberg är en kulturens mångsysslare. Hon är textilkonstnär. Och har en butik i Lidköping med afrikanska textilier bland sina specialiteter. Och så jobbar hon ibland på bibliotek. 

Hon visar 8 nya bildvävar och ett antal skisser. De interfolieras av grafiska blad av hennes man Chennet Juhlin.
- Jag är ursprungligen västerbottning och det har nog präglat min syn på livet och konsten.
Hon flyttade i ungdomen via Uppsala till Stockholm och i slutet av sjuttiotalet till Skaraborg.
- Jag gick och lärde mig att väva från grunden. I övrigt är jag autodidakt. Och jag fick blodad tand genom de jurybedömda salongerna i Skövde. !988 var första gången för mig och det betydde mycket.Hon jobbar med bildväv.
- Jag väver mina bilder i en fri teknik. Först gör jag en skiss i akvarell eller krita. Efter den rutar jag upp ett papper i skala och lägger det bakom varpen. För väven försvinner ju bort eftersom. Och då måste jag ha skissen för att veta var jag befinner mig.
- Det är inte säkert att jag följer skissen, särskilt när det gäller färger. Jag jobbar traditionellt och konstaterar sorgset att det inte är någon återväxt bland bildvävare. Jag har provat andra textila tekniker, men trivs mest med det här.
Hon jobbar med bomullsvarp och ull, lin och silke.
Många bilder kommer tillbaka. En heter Sommarträdet.
- Det återkommer hela tiden i mina tankar. Jag måste jobba med det tills jag förstår.Hon plockar mycket från sin uppväxt i Norrland.
- Jag älskar skogarna däruppe. Jag har alltid vistats mycket i naturen. Och dess former och formationer dröjer sig kvar. Jag upplever ett slags musik i naturen som tilltalar mig.
Det handlar om upplevelser och minnen.
- Jag får upplevelser med ryggsäck på ryggen och metspö i hand. Och den känsla jag vill förmedla finns inte för mig här nere. Här är naturen för snäll; jag gillar det karga.I sin butik jobbar hon med afrikansk textil. En av bilderna bygger på boken Gränsen som behandlar båtflyktingarnas situation.
- Men jag försöker omforma alla upplevelser och inspiration. Det måste bli en bild som förmedlar en känsla . Känslan kommer i arbetet och jag har inte reflekterat övet hur.

Hur känner man igen dina vävar?
- Det är nog på färgskalan. Jag har haft en utveckling från en dominans av väldigt mörka färger som grått, svart och blått. Jag jobbar med starkare färger idag. Man blir modigare med åren. Och jag har genom mitt andra arbete blivit influerad av afrikansk textil.

Vad gillar du själv för konst?
- Kerstin Bergh (se presentation i Zenit) är en fantastisk målare. 
Närmast jobbar Ingegärd Granberg på en utställning utanför länet.

BO BORG

 


 


Ur isen

 

090315
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst