Hans Nohlberg
Fotograf och bildmakare
Galleri Skarliden, Vara
21/3-5/4


MINIMALISTISK BILDARKITEKTUR
 
Hans Nohlberg fotograferar stilla ögonblick

 

Foto: Lasse Mellberg


Hans Nohlberg från Göteborg är en exponent för den stilla och meditativa stillbilden där till och med färgen är för stor distraktion. Han visar därför en kollektion bilder i svartvitt.

The Staircase 1

Han jobbar med konstfoto.
- Jag fotograferar digitalt och presenterar bilderna i svartvitt. Jag är extremt bra på kopiering. Det ger rätt gråskala och svärta och en frihet från ränder. Och jag är mycket noga med svart- och vitpunkten. Och att bilderna är blir för skärpta.
Han har gjort ett antal bilder av ett trapphus. Och några har en tegelvägg som motiv.
- Jag har tolkat motiven så att ljuset tar fram strukturerna. Då måste man jobba med släpljus. Då kommer detaljer och liv fram.
- På mina bilder ser man inte att det är ett trapphus. Det är mina tolkningar av byggnadsdetaljen. Jag har sett former och linjer och ytor, det platta, det runda, glanserna och ljusspelet.


The Staircase 2

Han ser bilderna inom sig innan han knäpper.
- Och jag ser skogen och alla träd och sedan väljer jag ett utsnitt där det händer något bildmässigt intressant. Bilderna ska kunna skapa en känsla hos betraktaren.
- Jag ser ytor och strukturer var jag ser. Och jag vill skapa ett spel emellan dem. Det ska finnas en balans i bilden.


Bricks 2


Skönhet?
- Vackert och vackert!? Jag vill snarare att det ska vara uppkäftigt. Jag jobbar med ett slags minimalistisk bildarkitektur. Och när det ser bra ut och sitter är det klart.The Staircase 3

Svartvitt år 2009????
- Svartvitt är en tradition och en genre inom fotografiet. Det finns inget som slår svartvitt. Det är snyggast. Färgen kan ställa till det. Samtidigt är det litet sjukt. Man ser ju världen i färg. Så det svartvita gör verkligheten litet mera abstrakt.
- Dessutom är jag intresserad av fotohistoria. Och man kan konstatera att från 1839 till digitaltekniken hände så gott som inget inom fototekniken. Men nu plötsligt är det så mycket med t ex Photoshop.


The Staircase 4

Vilka fotografer gillar du själv?
- Dawid är min stora fotohjälte. Min favoritbok är hans Rost. Och på människor, som jag själv nästan aldrig fotograferar, är Sebastian Salgado den stora fixstjärnan.

Var står du i dag i ditt bildskapande?
- Den här är en av de bästa jag gjort. Jag så direkt när jag kom in i lokalerna att de var perfekta för mina bilder.
- Jag visar inte frozen moments, utan stilla moments. Just stillhet är ett ord som klär mina bilder. Jag får ett lugn genom mina halvstarka kontraster. Yta står mot yta i en stilla dialog. Men det är inte snälla bilder. De är tuffa i sina kompositioner.


The Wall 1

Och det viktigaste?
- Det jag ser ska också mina bilder visa!
Galleri Skarliden har specialiserat sig på att presentera intressant textilkonst och foto.


BO BORGHan började fotografera på sjuttiotalet. Var med i fotoklubbar. Tävlade med sina bilder och vann mycket. J
obbade på det som då hette Televerket Radio.
Han var del i en utvecklingsgrupp för telekommunikation. Så han började också fotografera åt dem. Det handlade om marknadsföring, reklam och dokumentation.
Efter att ha slutat där gick han på Fotohögskolan 1982-1985.
- Jag är intresserad av äldre fototekniker. Så jag gjorde bl a ett arbete med s k pigmentfotografi på skolan. Det är en metod för att få fotografier att hålla. Två av bilderna jag visar är pigmentkopierade.


Bricks

Han kallar sig numera för bildmakare.
- Uppdragsfotograferingen försvann nästan helt för 8-10 år sedan.
Den här är första gången han ställer ut separat.
- Jag brukar alltid ställa ut tillsammans med min hustru och kollega Chia N-Löfqvist. Vi ställer ut mycket, och 90-95 % av våra utställningar är utomlands.

 The Wall 2
The Wall 3The Wall 4Staircase 6The Wall 5


The Staircase 5Vattenkanna

090402
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst