Tina Haldorsson
         Måleri
         Galleri Lucifer, Skövde
         9 -26/4


ETT COLLAGE AV KÄNSLOR
 
Tina Halldorsson målar organiska former


 


Organiska former med delar man associerar till naturen finns i Tina Halldorssons måleri. Man ser svävande former i ett obestämt rum. Men det är helheten som är det viktiga. Bilderna blir collage av känslor. Och deras språk är skönheten.
- Jag är en känslomänniska som inte vill vara lagom! säger hon.

  

Konsten är ett starkt behov hos henne.
- Det är min frizon, mitt rum att vara fri och obunden i. Jag har ett behov att uttrycka mig fritt från yttre krav.
Hon gör målningar med mycket färg och många former. De föreställer saker från livet som inte går att prata om.
- Färgerna och formerna är ett språk som är sig själv nog. De behöver inte översättas eller tolkas, säger hon.Det finns väl egentligen inget direkt föreställande eller igenkännbart. 
- Ibland tycker jag mig känna igen ett föremål, ibland tycker sig en betraktare se ett annat. Man kan ana föremål och verklighetsfragment men inte identifiera dem. Empati, eller säg inkännande fungerar bättre.
Ibland kan hon själv förstå vad det är och ibland inte.
- Jag kan inte, och framför allt känner jag ingen vilja eller behov att begripa själv. Jag känner när jag kommit dit jag ska med en målning. Och det räcker.
Målandet och tecknandet är för mig en inåtvänd känslomässig upplevelse. Känslor och tankar blir till färg och form.
- På ett intuitivt sökande sätt skapar jag i måleriet en värld där allt kan hända. Betraktaren är inbjuden att känna och tänka sina egna tankar och känslor.
Det finns inga regler för Tina Halldorsson när hon skapar sin konst och därför naturligtvis inga för betraktaren.
- Självklar heter de Utan titel, något annat skulle inte kännas rätt. Bilderna är öppna och associativa och det går inte att nita fast med några få ord.
- Jag kräver inte av mig själv att det skall finnas någon förklaring. Det är känslan som är betydelsefull. Och den litar jag på.  Ibland kan jag förstå vad det är och ibland inte. Men det är inte det som är det viktiga. Jag behöver inte förstå det intellektuellt och jag vill att andra skall ha samma frihet att tolka som jag har när jag skapar.
- Säg så här; jag Jag målar det jag har behov av, jag gör det jag behöver….Hon visar också blandteknikarbeten. Där ligger färgformerna mot vit botten.
- Tomrummet får tala och det blir en luftigare känsla i bilderna. Det känns som det blir en större stillhet i blandteknikarbetena. De är mer direkta. Man kan se dem som ett slags känslodagböcker.
Hon kan se att det vuxit fram ett slags måleriskt språk.
- Men stil? Jag tänker inte i sådana termer. Det är inte viktigt att hitta en stilettikett på det jag gör. Men visst kan man känna igen min färgskala från vissa arbetsperioder. Det finns t ex många målningar med rött och rosa i. Rött är min powerfärg. Den ger mig kraft och därför använder jag den ofta.
På den här utställningen, som är hennes första i Skövde visar hon arbeten från de senaste ett och ett halvt åren.
 Men nu jobbar hon med något helt annat.
- Jag har fått en utsmyckningsuppdrag till en förskola i Landvetter. Och det är ett intesivt arbete med den just nu. Det ska bli en skulpturgrupp i sten och brons. Den heter Mysten och prinsessan. Jag ska göra figurer i barnens skala som tål att lekas med. Så nu jobbar jag med formtillverkning och bronsgjutning.
Och så planera hon för konstrundan i Majorna 24-26 april. Då kommer det massor med folk till ateljén.
-  Roligt och jobbigt.Tina Halldorsson har fått sin konstnärliga utbildning vid KV Konstskola i Göteborg och Angereds Ateljén (Göteborgs universitet och Folkuniversitet). Hon har jobbat som konstnär sedan mitten av nittiotalet.
Hon har stället ut mera sporadiskt tidigare, bl a hos Galleri Olsson & Uddenberg, Galleri Thomassen, Röda Sten och Göteborgs Konstförening samt i Frölunda Kulturhus, Landskrona Konsthall och Konstnärshuset i Kungsbacka.

- Men nu kan jag satsa hårdare och kommer att ställa ut flitigare.

BO BORG

 


 
090409
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst