Andra Världar
Med: Helena Blomqvist, Maria Boij, Carolina Falkholt (Blue/Grafitta), Lina Jaros, Matti Kallionen, Johannes Nyholm, Lovisa Ringborg, Johan Svensson och Charlotte Widegren
Skövde Konsthall
22 augusti-30 oktober

 
KROCKAR MELLAN FÖRNUFT OCH VISION
Samtidskonstnärer med fantasieggande bildvärldar


Det overkliga och det verkliga möts.i utställningen Andra världar, som på konstens vingliga, men ofta träffsäkra, vägar låter oss nosa på andra verklighetsnivåer där förnuft och vision krockar.

Utställningsmakarnas uttalade ambition är att skapa ”fantasieggande bildvärldar” . Vi får se nio unga konstnärer som gör bilder som tänjer på vardagens gränser, kanske för att få oss att släppa loss tankarna.
- Jag ger inte intervjuer, är Carolina Falkholt blixtsnabba inledningsfras.
- Utställningen heter Andra Världar. Jag har många olika identiteter. Vi hör ihop samtidigt som vi är ensamma. Det är tänkandet, det ständiga malandet som skapar….

I vilken konstskola har du gått?
- Jag vill lära mig saker själv. Jag vet inte vad jag vill göra, men jag vill göra det bra. Jag har gått på gatan. Livet och verkligheten är min bakgrund som konstnär. Och psykvården. Psyke betyder ju själ och själen är det kollektiva. Jag skapar för att få till en dialog. Och då är psykvården bra.

Inspiration?
- Jag tar det lugnt. Som Yoga. Eller som en fisk som simmar i sin vass.
- Jag hänger mycket med min dotter. Vi ritar mycket.
- Jag tycker om att jobba i tomma lokaler och träffa smarta människor.Vad för slags konst gör du?
- Jag ritade och red när jag var liten. Jag gjorde fina hästteckningar och då fick jag kärlek. Men man måste bli bra fort, annars får man inte vara med.
- Jag har legat i garderoben med min konst för att jag har skämts för den. Därför har jag hållt på  med graffiti i natten. Graffitin som den var då kändes som ett gammalt urtuggat tuggummi, så jag gjorde om den till grafitta. Det finns stora möjligheter för gatukonst. Jag har väggar utanför min ateljé i Göteborg. Det är en stor uppgift att driva graffitin framåt.

Vilka är dina motiv?
- Det blir mycket händer och ögon, kön och kroppsöppningar. Och litet gaggigt. Min stil är BLUE. Bilderna byggs alltid upp kring ordet BLUE. Mina bilder är psykedeliska. Mitt första psykedeliska minne är när jag var  lite och hoppade utför ett berg och jag kände hur luften bar och jag tittade upp i det blå. Sedan dess är det BLUE.Hon är intresserad av hur universum ser ut.
- Begrepp som polaritet och fraktaler öppnar, tycker jag. Tittar man på verkligheten i ett mikroskop är den ett psykedeliskt flöde.
- Jag är inspirerad av Dali, men också av Sagan om isfolket. Det finns ett osynligt lager i luften av själ som befolkar mellanrummen. Vill jag ha inspiration är det bara att andas in.
Hon  jobbar också med musik.
- Det finns en bra kreativitet i Göteborg. Det finns en levande musikscen. Konst som i kost-ig musik. Jag jobbar med fragment av musik. Och konsten är fragment av verkligheten.
- Samhället är alla människors dröm och konsten är en bit av den drömmen. Min konst är en reflektion av allt min kropp och själ har ätit i hela mitt liv. Min konst är någonting jag gör, ingenting jag är. Verket är en målning, en installation och en funktion.Hon gör verk där musik, performance, musik och bild samverkar.
- Mina musikmaskiner är en förutsättning för att jag ska kunna göra mitt arbete. Verket är upplevelsen. Det finns ett samband mellan bilden och ljudet. Jag är en skiss. Jag kanske skapar en annan värld i min konst. Och det är viktigt att min dotter ska trivas i min konst. Film och musik är tid och det gillar jag.

Vad vill du med din konst?
- Jag vill hypnotisera betraktaren. Konsten är en dörr till ett rum där du kan kliva in och vara. Jag vill att man ska bli engagerad av sin egen konst av min konst. Det finns så mycket i själen som omvandlas till konst. Jag vill att min konst ska fungera som politik för det som gömmer sig i skuggorna och ljuset. Jag vill att mina bilder ska handla om sex. Och hela mitt liv. Att vara konstnär handlar om en position i samhället. Grottmålningarna berättade historier. Och graffiti är ett slags skrivkonst. Och grafitta går vidare i vår tid.- Jag är i ständig meditation, som Saida som filtrerar fram det som är i luften.
Hon har gjort ett utsmyckningsuppdrag i Music Factory i Skara. Och framtiden verkar full av nya projekt.
- Jag ska göra bilder till tidskriften Pervers Kroki. Och så ska jag göra en målning med konstnärer jag gillar i Masthugget i Göteborg. Jag ska också släppa en musik-cd. Och jag skulle vilja skapa en svettig klubb i Göteborg.
- Och sist men inte minst. Jag ska få en hundvalp från militärpolisen.

BO BORG

 
 

090903
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst