Contradictory, Vattenfalls bergtunnel Stenungsund, 25/9-17/10
  BERGET INTAGET AV KJELL ENGMAN
  Låter glaset samspela med miljö och människa 
Kjell Engman
 
 Ljud, ljus och bildprojicering. När Kjell Engman har utställning i ett bergrum bjuds det på mer än glaskonst.


Gitarren är ett instrument som Kjell Engman har formgivit på sitt personliga sätt sedan länge, och i bergrumsutställningen visas ett flertal varianter, bland annat i en version med en rad av ryggkotor istället för den strängade halsen. Och skulle halsen vara på plats som brukligt är det inte säkert att instrumentet är spelbart, påfallande ofta har strängarna brustit.

 

På flera ställen hänger klädkreationer på sina galgar och ställ. Något exemplar leder tankarna till skyddsdräkt för svåra och tunga arbeten, medan något annat exempel ser ut att vara en vacker stass för en trevlig kväll.

Utställningen har också givit utrymme till Kjell Engmans intresse för maskerna vid antikens grekiska teater.

Ett av de större verken i utställningen består av ett flertal flaskor uppradade med droppar hängande över sig. Glasdropparnas upphängning i rörledningar som är i bruk i bergrummet ger effekten att de mycket stilla rör på sig och på mer än ett sätt gör hela verket levande. Kjell Engman säger i en programförklaring att han gillar det spontana, och detta synes vara ett uttryck för det.

Bergrummet som utställningslokal och tidigare arbetsplats som kraftvärmeverk synes ha givit inspiration till Kjell Engman som skapat droppstensbildningar i både golv och tak. Över huvud taget finns många exempel på verk som på ett eller annat sätt samspelar med miljön. Det har också varit ett av Kjell Engmans mål med denna utställning, att utforska vad som händer med objekten och betraktaren i samspel med det bergrum som båda befinner sig i. Till stöd för den upplevelsen spelas musik blandat med vattendropp, samtidigt som några dukar uppspända på olika ställen i bergrummet fungerar som projiceringsyta för stämningsfulla bilder.

Att Engman ställer ut i ett bergrum utanför Stenungsund har en särskild historia.

– När jag var i Florida, USA, blev vi körda till ett ruffigt och nedslitet industriområde, berättar Per-Eric Pettersson som arrangerat denna utställning av Kjell Engman.

– Man undrade förstås vad vi skulle göra där, men det visade sig att där fanns en flott restaurang. Jag berättade detta för Kjell Engman, som hade läst om något liknande i New York, men då handlade det om en lasershow.

När Vattenfalls bergrum blev ledigt väcktes en idé hos Per-Eric Pettersson om att utnyttja lokalerna, som han med denna utställning på plats beskriver som Sveriges största galleri.

– Det var åtta år sedan det blev ledigt, och nu är vi här. All tid har gått åt att bearbeta Vattenfall. Kjell Engman gillar ju det motsägelsfulla, honom behöver man inte bearbeta för att få honom att ställa upp på en sådan här idé.

Gensvaret till Contradictory har varit stort, och Per-Eric Pettersson säger att det finns tankar kring en mobil version av denna utställning.

 
KENNETH ERIKSSON
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst