pågår till den 25 april
Jag är nåt så märkligt som en kombination av bildmakare/skulptör och expert på båtar.
 
Signar N. Bengtsson
 
 
 

Skara Konstförening har fått nya, fräscha lokaler. Nu ligger man i stadens absoluta kulturkvarter ett stenkast från både Domkyrkan och biblioteket. Man har fått nedervåningen till villan. En trappa upp huserar företag med anknytning till kulturen. Så Skara kan med stor välvilja sägas ha fått ett kulturhus i miniatyr. Som första utställare har man valt  Signar N. Bengtsson .Han är uppvuxen i Alingsås men numera bosatt och verksam i Karlsborg.

 
   
 
-De ville ha något speciellt till sitt öppnande, och då bad de mig.  Jag är nåt så märkligt som en kombination av bildmakare/skulptör och expert på båtar.
- Jag har haft uppdrag av FN att dokumentera projekt kring fiske i U-länder. Jag verkade med Madras i Indien som bas. Jag gjorde bilder till biståndsprojekt. Jag hade i uppdrag att förvandla en avhandling till en bild med max femtio ord. Det jobbade jag med i tio år.
Vad har han då valt att visa för bilder på den här utställningen?
-Jag visar skulpturer av båtar. De blir en bas för figurer som spelar upp på däck. Det är stiliserade båtar med stiliga damer . Damerna är en del av besättningen och en viktig del av uttrycket. Och båtarna ska förändras i bildform så att bara grundformen och dess känsla blir kvar.
- Det handlar om människan och hennes båtar i olika kulturer. På Filippinerna, har jag lärt mig, beställer man stiliserade båtar till begravningen. Sedan fäster man bilder av den döde på båten.
- Båten är ju en viktig symbol i många kulturer. Den symboliserar både liv och död. Jag är seglare själv och jag ser båtarna som en sinnebild för livsresan. Den är att sväva på en osäker och instabil yta.
På utställningen visar han också ett antal tavlor i starka färger. Blomstermotiv tänker man först.
-Tavlorna är platta båtbilder. Även de är fyllda av glada och positiva damer. Damer är ju ett bärande element i alla kulturer.
Vad betyder det frågar jag.
-Nu ska du inte fråga om sånt. Huvudsaken är väl att det låter bra.
-Jag har ingen avsikt med bilderna. Men jag blir glad när jag hör att människor blir glada av mina bilder. De kan inte förklara varför de blir glada. Och det kan inte jag heller. Men jag förmedlar något som för människorna uppåt, och det är väl inte så dumt.
Men hur är det nu med blomstermotiven?
-Det är utan tvekan blommor på några bilder. Men mitt bland blommorna finns det båtar och nakna damer. De kan vara små, men de finns alltid där. Men jag vet inte varför jag sätter dit dem. De är så små att de inte har någon betydelse för bilden, men de måste dit ändå.
Han visar ett drygt trettiotal arbeten på den här utställningen. De flesta är gjorda i år.
En hängande träskulptur med en grön gädda med en man i gapet är äldst.
-Den visades för första gången på Öland. De tyska turisterna frågade hela tiden vem mannen var som satt i gäddans gap. Jag svarade att det var museichefen. Senare när jag vinade
 dinade med denne sa han att jag måste sluta att säga att det var han. ”Jag kan ju inte sova om nätterna.”
Vad tycker då premiärutställaren om Skara konstförenings nya lokaler?
-Galleriet har fått en fantastiskt fin lokal. Och läget är ju perfekt. Här får konsten hög status genom läget. Det är fantastiskt att Skara kommun tycker att konsten gjort sig förtjänt av en så fin lokal på ett så fint läge..
På ett av de utställda verken visar Signar N: Bengtsson en bild som är en logotype för Skara Konstförening.
-Jag fick en urtråkig logga. Så jag gjorde en egen variant. Konstföreningen får använda den om de vill
Andra projekt på gång?
-Jag har just lämnat en tolv kvadratmeter stor målad utsmyckning till Karlshamns högskola. Det är en vy över Karlshamn i min typiska stil. Jag ska också göra bildstenar i betong för samma område.
BO BORG
 
   
     

 

 
 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst