Galleri Gullmarn 26/6-25-/7
  FÖRENAR MÖNSTER OCH FÄRG
 Friheten och lugnet går i blått
Ann Makander och KG Nilson
 
 Vatten är en motivvärld som Ann Makander och KG Nilson har gemensamt. Men där det för den ena handlar om mönster är det för den andra ett sätt att berätta om frihetskänslan. Oberoende av varandra gillar de också att variera teknikerna.


Efter en genomgång av verken, som varvas med varandra oberoende vem som utfört dem, infinner sig osökt frågan om hur nära KG Nilson och Ann Makander jobbar med varandra. Jo då, de är gifta sedan drygt 20-talet år och delar sin tid mellan bostäderna i Stockholm och på Österlen. Däremot håller de sina respektive konstnärsliv i stort sett skilda från varandra, det är inte ofta Ann och KG ställer ut gemensamt.

Medan KG visar målningar som ibland har några år på nacken är Anns arbeten med två undantag nyproducerade. Ann blandar screentryck med måleri, vilket gör alla monotypierna Fiskar I-IV unika. KG varierar ett färgtema i serien Timglas, och kombinerar även ett japanskt versmått med grafik.

Fiskar I-IV av Ann Makander

I flera av Anns bilder återkommer vad som synes vara ett och samma mönster.

– Är väldigt intresserad av mönster, det finns i sanden där vattnet sköljt, förklarar hon.

Att det blivit mycket vatten, mönster och fiskar i hennes bilder har sin förklaring i det började vid ett beställningsarbete till ett äldreboende.

– De ville inte ha något som gav de boende känslan av att vara döda innan de var döda, berättar Ann Makander.

I målningen ”I havet” har hon hämtat mönster från broderitekniken, men där tagit bort de ”trådar” som går vertikalt. Hon har med det fångat den vågrörelse som bildas under ytan och som går att se i klart vatten.

I havet av Ann Makander

KG Nilson är född och uppvuxen i Falun som son till en stenbildhuggare, men har tillbringat många sommarlov i Hunnebostrand och på Ramsvikslandet där fadern växte upp. Kärleken till kustlandskapet och dess små samhällen är märkbar i ett flertal av målningarna. Målningarna från hav och land är soliga och lätta som vykortsbilder, men man kan också utläsa dem som bilder om människans isolering.

I havet av KG Nilson

– Ja, det är livets seglats för att använda en sliten metafor. Fast det är ingen riktning i mötena där. För mig handlar det däremot rätt mycket om frihetskänslan i bilderna, förklarar han.

Den växande staden är titeln på den målning som till sitt omfång tillhör de större i utställningen och med sin placering är omöjlig att missa för galleriets besökare. Målningen kan närmast beskrivas som en reducerad kartbild.

Den växande staden av KG Nilson

– De rikas palats brer ut sig, kommenterar KG Nilson de gröna inslagen i målningen. Den skulle inte vara densamma utan den hetsande röda färgen.

– Den andra där är teknokratens dröm, säger han och pekar på Metropolis som hänger intill och som har fått viss aktualitet.

Metropolis av KG Nilson

Deras bostad i Stockholm är belägen vid Slussen, och råkar för övrigt vara Aino och Evert Taubes gamla lya. Våningens placering gör att KG Nilson och Ann Makander med Slussens ombyggnation riskerar att få en åttafilig motorväg precis utanför huset. Scenariot tilltalar dem inte, och de har engagerat sig i debatten om Slussens framtida utformning. Metropolis, som ju handlar om den perfekta staden, kan förstås uppfattas som ett inlägg i debatten om Slussen.

– Fast den målningen gjorde jag redan innan förslaget om motorvägen kom, säger KG Nilson.

 
KENNETH ERIKSSON

 

Zebror av Ann Makander


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst