Galleri Olsson & Uddenberg
10/1 2004

Rolf GustafssonFamiljebilder som avtryck i tiden använder Rolf Gustafsson i sin utställning Ögonblick.
– Det är kul att plocka upp ett foto 50 år efteråt. Det glappet som finns, en sak kan vara allmänt bortglömd men du kan plocka upp den igen.
Det är både gamla och nytagna bilder. Ibland i roliga sammansättningar som han gör i den digitala världen, t ex med dottern Ingrid i samma uppförstorade bild som stumfilmskomikern Buster Keaton.

Rolf Gustafsson

– Överlappningen kan bli lite kul.
Han arbetar inte med teorier utan utgår från de osorterade fotografier han hittar i lådorna där hemma.
– Jag har målat tidigare. Nu använder jag foton som uttryck och som jag kan hämta saker ifrån. Men jag behandlar dem som jag alltid har behandlat mina bilder. Använder dem som associationer.
Han har inte tänkt ut allt från början utan tycker det är roligt om bilderna stöter i varandra.
– Jag är ute efter en diffus tidskänsla, tror jag. Mina bilder är betraktarens bilder, tolkningen beror på vad man läser in i dem. För mig är det spännande att man kan tolka på olika sätt. Jag skapar ett tidsrum du ska vara i.
Genom utställningen rör sig ett tidsförlopp.
– Det är ett lugnt tidsflöde där allt ändrar sig lite och sen går det vidare. Tid utan någon specialteori. Det ska fungera som bild, annars är det kasst.
Han kan använda oljefärg eller koppartrycksfärg för att få ett vässat uttryck i monotypierna. Han gör utskrifter i storformat från datorn som han överför till silkscreentryck via ett ljusskänsligt skikt i serigrafi.
– Det är en hybrid, ett uttrycksmedel.
Rolf Gustafsson gick Valand 1971–78 och är bosatt i Karlstad.

JAN BERGMAN

Rolf Gustafsson