Skövde stadsteater
Revymakarna:
Fame - the Musical
av José Fernandoz
Sånger/musik: Jaques Levy och Stephen Margoshes
Regi: Yvonne Schönborg-Strömer
Koreografi: Jorge Munoz - Escalante
Kapellmästare: Göran Åhlfeldt
Medverkande: Heléne Froh-Årjes, Tanja Linck, Erik Lund, Kjell Pehrsson, Jonna Sandén, Niklas Strömberg, Oscar Persson, Amanda Nilsson-Bornhall, Rebecca Bly, Jonas Lindh, Theodora Malmgård, Emelie Strandberg, Ludwig Pettersson, Elever från Danslinjen, Teaterlinjen, Musiklinjen
Spelas under hela septemberHAR DET AVGÖRANDE LILLA EXTRA
 
Rebecka Bly i sin första musikalroll
 

Musikalen Fame, höstens föreställning från Revymakarna i Skövde är en riktig hit! Den spelas på Skövde Stadsteater fredag, lördag söndag under september. Det är en föreställning där ungdomarna dominerar. Och vilka talanger! Det finns en energi och entusiasm som i ett rasande och medtryckande tempo driver föreställningen till ett par timmars högklassig underhållning i den lätta genren .

Fame är den välkända musikalen om eleverna på en artistskola i New York har visat sig vara en slitstark historia. I våra dagar när alla ungar vill bli idoler känner nog många igen den längtan efter framgång och att vara den som står i rampljuset som genomsyrar den här berättelsen

Det är många faktorer som bidrar till att Fame nog är den föreställning av Revymakarna jag har haft störst utbyte av. Vilken slagruta för talang Revymakarna har!


En av de bästa i föreställningen är Rebecca Bly. Så här stod det i en av recensionerna: ”Tjugoåriga Rebecca Bly är en proffsig dansare som som har det där avgörande lilla extra som gör att hon drar blicken till sig även i gruppscenerna . Hennes erfarenheter från VM och EM i disco har gett henne viktiga erfarenheter och kunskaper som hon har stor nytta av i sin roll.”

Zenit träffade henne strax före en föreställning.

– Jag började dansa disco och började tävla i dans när jag var 13-14 år. Jag kom med i landslaget i discodans som mycket ung.  Jag tävlade i alla kategorier som solo, par och grupp. Jag hade stor nytta av att jag är väldigt målmedveten och inte sparar mig utan sliter hårt när jag vill något.

Så kom några år av intensivt och framgångsrikt tävlande.

– 2007 var jag med i VM i Slovakien. Jag kom på 13 plats av ett åttiotal deltagare, och det är jag nöjd med. Samma år var det EM i Norge och då kom jag till semifinal. Och vid VM i Tjeckien kom jag till kvartsfinal. Då hade jag nått mina discomål och hade svårt att mobilisera den rätta attityden och energin.

Därefter gick hon sista året på gymnasiet.

– Fokuserade på dans, men jag tänkte att jag skulle bli hudterapeut.  Jag gick på en dansskola i Karlstad och pluggade med inriktning på danspedagogik. Jag undervisade också  en del i dans.

Men så var det det där med balettakademin...

– Jag har alltid velat gå på balettakademin. Så jag sökte. Jag var på intagningsaudition i både Stockholm och Göteborg. I Stockholm hade vi prov i fjorton dagar. Och jag kom in på båda skolorna . Så jag började på balettakademin i Stockholm för en vecka sedan.


Hur kom du med i Fame i Skövde?

– Mamma igen. Hon såg i tidningen att det var audition. Och jag tänkte att nu är det dags. Det var audition i två helger. Den första var det sång och teater. Den andra var det dans. Efter ett par dagar kom ett mejl där det stod att jag fick spela Iris Kelly, en stor roll. JAG VAR ANTAGEN till min första musikalroll!

Det är en lång väg från audition till premiär?

– Kollationeringen var i februari. Från början av augusti har vi repeterat 6 dagar i veckan, cirka 7 timmar i stöten.

– Jag spelar Iris Kelly, en överklasstjej vars pappa köpt in henne på skolan. Hon har en sval och distanserad attityd. Litet empati. Men hon vet att hon är bra.

– Jag är van att dansa, men det är nytt för mig att sjunga och spela teater i stora sammanhang.

– Det har varit mycket hårt, men alltid ett lustfyllt jobb. Det har alltid varit roligt att komma dit och jobba. Och så har vi blivit ett tight och bra gäng.


Berätta litet om pjäsen.

-        Handlingen utspelas på en artistskola. Det handlar om drömmen att lyckas. Och de kärleksproblem som finns i ungdomen. Alla känslor finns med i rikt mått.

Det roligaste i din roll?

I början gör jag ett tangonummer. Jag gillar musiken och stämningen kring. Och jobbet med att få in den rätta känslan. Och känslan när man fått det…..

Det här är alltså din musikalpremiär?

– Jag ville gärna, men vågade aldrig söka till Grease som Operettsällskapet i Skövde satte upp. Tyckte inte att jag hade tillräcklig sång och teaterrutin.

Hur hinner du med både balettakademin och teatern?

– Det är tufft för mig. Egentligen behöver vi helgerna för återhämtning efter en vecka på balettakademin. För jobbet där är mycket fysiskt krävande.

– Man måste ha ett starkt psyke. Och ha tur och klara sig från skador.

Vilken sorts dans vill du ägna dig åt i framtiden?

– Svårt att veta nu. Men jag gillar stora och glittriga produktioner. Jag gillar egentligen mest jazz, men jag blir alltmer intresserad av klassiskt. Jag ska se om jag kan få med musikal i mitt schema på balettakademin. Jag vill lära mig att sjunga och agera mer.

Intressen utöver dansen?

– Jag gör inte så mycket annat nu. Men jag älskar att lukta på tvålar och handkrämer. Och jag är en stor djurvän. Annars har jag väldigt vanliga intressen.

Framtiden?

– Det blir nog mest bara balettakademin. Jag skulle vilja spela mer musikal, men jag hinner nog tyvärr inte på flera år nu. Men det är balettakademin värd!

BO BORG

       

 

 

 

20100916
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst