SpeedArtDesign
Mariestad
Konst, Motor, Graffiti
4 - 5 september

MARIESTAD GÖR NÅGOT ANNORLUNDA
 
Graffitikonstverk i världsklass
 

SpeedArtDesign är en av evenemangsårets största händelser i Mariestad. I år gick det av stapeln 4-5 september. Man vill skapa ett möte mellan konst och motorsport. Evenemangsgeneralen Claes Pettersson leder den grupp som på helt ideell basis jobbar fram projektet.

– Med sin blandning av motor och design är evenemanget inte likt något annat. Tack vare ett stort antal människor och några lokala klubbar har vi lyckats få till ett program som borde tillfredsställa allas smaker.

Och man har verkligen lyckats i sin föresats att låta motor och konst att mötas. Och det fina i kråksången är också att det finns något för alla.

Zenit träffade idésprutan och kreativitetsentusiasten Björn Nordén för att få kött på benen om projektet.

– Det är eldsjälar som driver fram ett projekt som detta. 50-100 pers idealister är inblandade på olika sätt under de här dagarna. Som projekt ligger både ArtSpeedDesign och Graffitiprojektet i tiden. Mariestad vill vara med i framkanten.

– För mig handlar det om kreativitet som övergår i handling.

Projektet kostar ca en halv miljon. Det allra mesta kommer från sponsorer som tror på sin stad. Men kommunen har också hängt med på ett hörn.

– SpeedArtDesign är ett skyddat namn, för det vi gör är speciellt för oss och Mariestad. Det började som ett stort motorarrangemang i början av åttiotalet. Som SpeedArtDesign började 2007. Då var det förutom konst och design luft och mark. Flyg, bilar och motorcyklar alltså. Nu har vi, inte minst med tanke på Mariestads fantastiska läge vid Vänern, lagt till flytetygen.

Men varför? Mariestad är ju varken motorstad eller konststad?

– Det är ett sätt för Mariestad att märkas. Folk kommer hit i massor och ser vilken fin stad vi har, att vi vågar göra saker som är annorlunda. Sådant attraherar sådana människor som stan behöver för att utvecklas. Kulturen höjer attraktionskraften. Vi vill visa att den lilla orten har många fördelar. Det finns en geografisk närhet, men också en mental. Men gör man inget ligger de fördelarna i träda till ingen nytta.

I årets program har man 60-70 olika aktiviteter under två dagar.

– Det inleds kvällen innan när jazzpianisten Anders Widmark spelar i domkyrkan. I kyrkan finns då tydliga ArtSpeedDesign-markörer i form av tre skulpturer. Dels en av Jan - Åke Anderssons naturtrogna keramikmotorcyklar. Härtill en mera abstraherad motorcykelform, en blandning av fart och föremål av Rune Rydelius. Jag själv visar en motorcykelform sågad i tjockt stål. Och som kronan på verket en riktig HD.

– Vi har massor av motorarrangemang. Vi presenterar Sveriges snabbaste motortjej Margaretha J Hagman från Töreboda. Och dragracingföraren Carina Mogren från Mariestad. Det är tjejer som har oljan i blodet. Och torget blir MC entusiasternas på lördagen. Och veteranbilar och mycket, mycket annat.

– I luften finns kapten Anders Björk som uppvisningsflyger en Jas.

– I hamnen kan man se veteranbåtar och titta på en RIB - en båttyp som gör 50 knop.

Motor är det ena benet. Konst och design i alla former det andra.

– Man kan se konst överallt i stan, t ex Gutenbergshuset, gallerierna Imma och Splace, Vadsbo, Karlsholme mm.

– Lasse Methola visa visar hjälmlackeringens sköna konst, han tillhör de främsta i världen att måla hjälmar med airbrushteknik. Och på gallerierna visas konst med anknytning till SpeedArt Designs tema.

– Och som pricken över i ett av världens största graffitikonstverk. Under Carolina Falkholts ledning har ett suveränt graffiticollage i jätteformat vuxit fram. Det blir Grand Finale för första fasen av graffitiprojektet. Nu ska vi se hur vi kan använda all uppmärksamhet och alla erfarenheter till något positivt för Mariestad. Graffitiprojektet började inom ramen för SpeedArtDesign men blev så stort att det är ett eget projekt nu.

Allt med anknytning till ArtSpeedDesigns tema är välkommet.

– Förbjudet är ett fult ord för oss.

BO BORG

SpeedArtDesign i Mariestad 4-5 september

 

 

 

20100916
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst