Lasse Dahlberg
Svarta koa
Premiär: Hangelösa bygdegård, 8 oktober
Spelas därefter på andra, ännu inte planerade, platserMED LUST ATT SPELA OCH BERÄTTA
 
Musikaliske mångsysslaren Lasse Dahlberg tycker om att kallas "bruksmusiker"


 

 Kinnekulle är som en magnet för kultur och kulturbetare. Här bor och verkar flera konstnärer, konsthantverkare och musiker. I ett vackert hus i Västerplana bor konstnärsparet Lasse och Biggan Dahlberg. Det rustar upp och bygger upp verksamhet i ett gammalt mejeri som fungerar som ett kulturhus, än så länge bara på sommaren. Där visas bl a kläder skapade av Biggan Dahlberg och konst av gästande konstnärer.

– Jag är prästson uppvuxen i Forshem vid foten av Kinnekulle. En stor del av mitt yrkesliv var jag verksam som kompositör och musiker i Stockholm.  Sedan hamnade jag i Västerplana.  Där fick vi ett kulturhus på halsen som vi försöker ge ett bra innehåll.

Lasse Dahlberg har kallats ”bruksmusiker”. Det är ett epitet han själv tycker om.

– Jag skriver och spelar. Och jag jobbar med att ge ut musik, för närvarande flöjt och brassmusik. Jag skriver teatermusik och invigningsmusik. Jag är numera också med i teaterförbundet

– Och jag översätter. Har bland annat översatt Shakespeare; En midsommarnattsdröm, Stormen och Romeo och Julia.

Nu är han aktuell med en enmansföreställning som heter Svarta Koa.

– Jag har gjort en berättelse om mitt liv som får knyta ihop ramsor, låtar och berättelser som ger must och relief åt föreställningen. En del av materialet kommer från en CD jag gjorde för några år sedan med vår framlidne komiker Mats Ljung, Birgitta ”teskedsgumman” Andersson och ett gäng folkmusiker där jag ingick.

Den här föreställningen ges ett tjugo till trettio gånger om året, bland annat i Hangelösa bygdegård den 8 oktober.

– Jag är ensam på scenen och spelar musik, ljud och oljud på olika instrument. Jag försöker använda de associationer som ljud ur livet gett och ger.

Lasse Dahlberg är en multiinstrumentalist och det är inte många instrument eller spelbara föremål han bangar för.

– I den här föreställningen spelar jag mungiga. Jag använder också mitt regnrör. Det är ett indianskt besvärjelseinstrument gjort av en kaktusstav som taggarna faller genom med det fallande regnets ljud. Jag spelar också på en bärbar tramporgel som kallas böneorgel. En annan favorit är sopraninon, den allra minsta lilla blockflöjten. Så har jag en liten flöjt i form av en säl som en konstnär gjort. Och handtrummor, och…

Olika historier ur hans liv berättas på olika sätt och med olika hjälpmedel.

– Till exempel när jag var en liten pöjk 1951. Gustav den VI Adolf var på Eriksgata och skulle bland annat se de märkliga stenrelieferna på Forshems kyrka. Om kungen blev kissnödig skulle han gå på vår toa. Mamma hade städat och fejat i flera dagar, och ingen fick gå in där. Men kungen blev aldrig kissnödig. En fantastisk bild av livet och dess ävlan.

Föreställningen är en lek som bygger på ljud och igenkännande.

– Den är uppbyggd på mina associationer och publikens. Och det är i mötet med en publik det roliga händer. Det har blivit ett nödvändigt återkommande i mitt liv. Folk gillar en ramsa som: ”En ska inte lägga sig i det en inte har med att göra. Då slipper man dra sig ur det man lagt sig i.”

Vad jobbar du med mer just nu?

– Jag skriver ett kammarspel. Det är en term jag vill lansera för en dialog mellan två instrument. stycket heter Musik i stad och är skrivet för flöjtisten Anna Boman och pianisten Lena Öberg.

Han jobbar också på en ny föreställning tillsammans med den fine musikern Hans Kennemark, en mångårig samarbetspartner.

– Ni kan höra ett prov på myspace.com/hansochlasse . Det bygger på lusten att spela och berätta. Det är texter av Barbro Lindgren. Jag har skrivit musik till många av hennes texter genom åren. En text har fått melodin från Vivaldis Våren. Somt bygger på folkmusik och annat är helt nytt. Föreställningen heter Brasan.

Och så ska kulturhuset få ny puts på fasaden och …

– Jag jobbar ju i vardagslag som kompositör. Just nu skriver jag sånger till Barbro Lindgrentexter. Och snart blir det väl något av det. Mina projekt sprider sig med djungeltelegrafen. Och ibland går det fort.

Ytterligare framtidsprojekt?

-       Jag planerar att skriva en Eurovisionsschlager.

BO BORG

 

 

 


 

101009
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst