Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice
Regi och kostym: Catarina Gnospelius
I rollerna: Patrik Larsén, Diana Fröström, Jennie Apell, m fl
Skövde Stadsteater, premiär 30/11, spelas därefter lördagar
och söndagar fyra helgerMEST NORMAL I SKRUVAD OMGIVNING
 
Patrik Larsén gör sin första huvudroll
 

 

Skövde är verkligen ett Mecka för alla som gillar musikteater. Göteborgsoperan ger regelbundet föreställningar.  Revymakarna som har sin bas i Skövde ger minst två högklassiga egenproduktioner av musikaler om året. Så har vi Scenproduktion Skövde (= nya namnet på anrika Skövde Operettsällskap).

De ger regelbundet operett och på senare tid mest musikaler. Nu senast med en riktigt bra och ungdomlig uppsättning av musikalen Grease (den fräschaste och vitalaste denna ärrade kritiker sett).

Operettsällskapet har varit en veritabel plantskola för talang. Ett axplock av dem som börjat sin bana hos Operettsällskapet blir imponerande långt: Rulle Lövgren, revyartist, Ola Rundqrantz, skådespelare, musikalartist, Tomas Lindström, skådespelare, regissör, Kristian Hante, dansare, Johanna Ljungberg, skådespelerska, Johannes Blomqvist, skådespelare, Eva-Lotta Ohlsson operasångerska, Victor Norlander, musikalartist, Linus Ingelsbo-NEO, popartist.

I Scenproduktions senaste uppsättning: Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat har Patrik Larsén sin första huvudroll. Han har alla förutsättningar att bli en framgångsrik musikalstjärna. Jag citerar ur en recension i Sla:

”Huvudrollen som Joseph görs av unge Stenstorpssonen Patrik Larsén (f 1988) . Han sjunger bra, dansar gärna och tar sin stora roll med stort självförtroende. Och så har han ju den där pojkbandslooken som småtjejer är så förtjusta i. Det är ett slagkraftigt fyrtal för en musikalartist. Han är ung, men det är ändå den fjärde musikteaterföreställningen han deltar i. Här finns redan litet rutin och mycket potential. Så här bra redan, hur ska det sluta? Hatten av för en musikalstjärna in spe!”

Zenit träffade Patrik Larsén några minuter före premiären. Han verkade fokuserad, taggad och helt cool.

– Jag kommer från Stenstorp. Just nu läser jag på andra året som sångpedagog i Göteborg.

Trots sina unga år, född 1988, har han redan spelat i flera av operettsällskapets uppsättningar, då i ensembleroller.

– Jag har spelat i operetten Vita Hästen, Spanska flugan . Spelade faktiskt advokat i båda. Och så har jag spelat i Charmören från Värsås på Mariestads teater.

– Jag har stått på scen sen jag var liten faktiskt. Jag har alltid velat synas. Jag sjöng redan i småskolan. Hade ett avbrott i högstadiet då jag kom i målbrottet. Men så fort det var klart körde jag igång med sången igen i gymnasiet.

Länge hade musiken hård konkurrens av ett stort idrottsintresse.

– Jag har alltid varit en försiktig fotbollskille. Men sen tröttnade jag litet på att spela fotboll och satsade på sång och dans.

Varför?

– Jag ville se vad jag kunde prestera uttrycksmässigt. Det är en större utmaning och därför en större personlig utveckling. Jag sjunger ju så mycket och ville se vad jag kunde prestera med rösten och få ut av det.

Berätta litet om musikalen Joseph.

– Det är Andrew Lloyd Webbers andra musikal. Det märks att den är skriven av en ung kompositör (Lloyd Webber var 20 år vid premiären). Han experimenterar med olika musikaliska stilar som country, mörk fransk musik och till och med calypso.  Det är musik helt igenom, inga talade repliker.

Vad handlar berättelsen om?

– Den handlar om Joseph och hans tolv bröder. Fadern, Jakob, favoriserar honom. Bröderna blir avundsjuka. Min rollfigur är den som är mest normal i en skruvad omgivning. Joseph ska vara den fasta punkten som föreställningen vilar på. Jag måste ha en stor utstrålning för att det ska fungera bra. Joseph har starka scener där man direkt måste märka att det är allvar. Det finns situationer när han är längst ner i skiten, men ändå har en inre styrka som lyser igenom.

Det låter ursvårt. Hur har du förberett dig mentalt?

– Jag måste veta precis vem Joseph är. Det visste jag inte i början. Det har jag helt klart för mig nu. Jag vet vad jag ska kunna visa och har jobbat stenhårt på det.

Vilka är dina starka sidor som musikalartist?

– Sången är mitt ess. Jag är en känslomänniska. Jag måste veta exakt vad en sång handlar om för att kunna sjunga den. Den här musikalen är inte så jättekänd. Men jag har några verkligt starka musikalballader.

– Så har jag flera dansnummer. Jag började dansa för ett par år sedan. Oh, vad jag ångrar att jag inte började med det tidigare. Det är verkligen kul.

Ensemblen har repeterat sen i april. Först bara på helgerna. Sen, efter sommarlovet alla helger plus en vardagkväll varje vecka.

– Det har blivit mycket pendlande för mig som går i skolan i Göteborg och bor där under studietiden.

Vad är du intresserad av för musik ”civilt”?

– Jag lyssnar mycket på musikalmusik. Gillar främst artister med bra röst. Martin Stenmark är en favorit med både musikal- och popkänsla.

Den obligatoriska frågan om drömroll.

– Jag vill helst av allt spela Jesus i Jesus Christ Superstar.

– Min favoritlåt är “I only want to say”.

Övriga intressen?

– Jag är enormt idrottsintresserad, särskilt av fotboll.

Hur kommer premiären att gå?

– Det kommer att gå bra idag. Ensemblen är 50 personer. Många är nybörjare. Och vi är alla jättetaggade. Det finns en enorm energi i den här ensemblen.

Famous last words?

– When in doubt, dance!!!

BO BORG

 

 

 

 

 

 

 

101103
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst