Inge Oostenrijk

Bladhska Galleriet i Skara har en internationell utställare på besök

Fåglar och kläder  i textil


Det är holländskan Inge  Oostenrijk (f 1969). Hon är kläddesigner och konstnär utbildad på Ecole de Couture i Arnhem, Hollands motsvarighet till Slöjdföreningen. På utställningen i Skara visar hon fågeltavlor i textil, exklusiva kläder hon skapat,  och en serie fotografier.

Bladhska Galleriet i Skara har en internationell utställare på besök. Det är holländskan Inge  Oostenrijk (f 1969). Hon är kläddesigner och konstnär utbildad på Ecole de Couture i Arnhem, Hollands motsvarighet till Slöjdföreningen. På utställningen i Skara visar hon fågeltavlor i textil, exklusiva kläder hon skapat,  och en serie fotografier.
Zenit träffade Inge Oostenrijk . Samtalet mellan en holländska och en svensk fördes på engelska, och är här översatt på fri hand.- Jag började som kläddesigner, men jobbar också som konstnär. Jag jobbar med exklusiva kläder i dyrbara material. Ej mode, det har inte den tidlöshet jag eftersträvar.
- Efter utbildningen på Ecole de Couture blev jag ombedd att komma till Moskva för att delta i en utställning på Röda Torget. Den väckte stor uppmärksamhet och var viktig för mitt  vidare arbete.
De bilder den här utställningen har fåglar från olika delar av världen som motiv
- Det var min far som startade mitt naturintresse. Jag älskar textilen och naturen och att förena dem. Jag jobbar mycket med fåglar i min konst. Jag gillar rörelsen och färgerna. Ta en korp till exempel. Man tror att den är svart, men ljuset tänder många färger i dess skrud. Och så vill jag att mina verk ska fungera. Ljuset ska tända färger och nyanser i de olika materialen.Hon arbetar mycket med färger, material och strukturer.
- Jag vill inte avbilda fåglarna naturalistiskt. Jag vill gestalta mina intryck av dem. Det handlar i det här fallet om vad jag ser i fåglarna, deras soul.
Hon reser mycket och är då ständigt på jakt efter intressanta motiv.
- I södra England såg jag tusentals svanar. De hade sökt sig samman för att skydda sig mot vargar. Jag har i bilderna här försökt fånga deras speciella rörelser i ett par. Jag har byggt upp bilden av siden, sammet, silke, satin och mocka. Jag är ständigt på jakt efter det subtila färgspelet och nyanserna. Jag vill förena naturen med min materialkänsla.
De färdiga textiltavlorna har också en tredimensionell känsla. Det gör att färgerna förändras med ljuset.
- Jag börjar mitt arbete med små teckningar. Jag för sedan samman mina huvudintryck och min bildidé till en stor teckning som blir utgångspunkten för textilen. Sedan klipper jag bitar av de tyger jag valt med stor omsorg. Jag köper dem på en exklusiv textilmarknad för kvalitetstyger i Amsterdam. Sedan syr jag ihop med mycket små stygn. Även de passepartouter som omger de färdiga bilderna är täckta med linne.Förra året gjorde hon en resa till Koster. Där träffade hon folk Skara.
- Vi fick höra talas om tranorna vid Hornborgarsjön så vi kom förra året för att se dem.Jag tecknade tranor i massor. Och sedan blev jag inbjuden att göra den här utställningen på det här fina galleriet. Jag visar förstås flera bilder av tranor här. Här finns deras kärleksdans, ätande tranor, tranor som fejar sig.
- Tranorna är så eleganta. De ser grå ut, men när man studerar dem har de alla möjliga färger och glanser.Tekniken?
- Det är inte applikationer, fast det kan se ut så. Jag börjar göra mina mönster uppifrån. Många kallar mina bilder för textilmålningar. Syftet är att göra dekorativa bilder. Jag tycker de är vackra och det är skönhet jag vill åstadkomma . Min konst har absolut inget med miljöförstöring och samhällsproblem att göra. Jag vill ha vackra saker omkring mig i mitt liv och därför vill jag göra vackra saker åt min publik. Min konst är helt fri från de beställarsynpunkter och önskemål jag kan ha på vissa kläder. Här bestämmer jag själv och behöver inte bry mig om vad andra vill och tycker.På utställningen visas också en del av hennes arbeten som kläddesigner.
- När jag gör kläder är jag inte intresserad av detaljer. Jag har en enkel plaggform. Inom dess ram vill jag göra plaggen speciella genom färger och mönster. Det är jackor, kappor, kvinnohattar, schalar. Och eleganta hattar, en av mocka och en av sammet.
- Jag har också gjort utanpåkorsetter (här är artikelförfattaren osäker på översättningen av corset, när det avser ett plagg som inte är underkläder.). Jag var helt fascinerad av fjärilar. Jag satte ut honung för att locka dem. Och jag monterade upp ett förstoringsglas i trädgården för att se hur de är uppbyggda. Det har gjorts en film där mina fjärilsdekorerade plagg är med.

 

Framtida projekt?

 

- Jag vill åka tillbaka till Spanien och Frankrike för att göra fler bilder om flamingos. Det går nog att ordna för jag och min man reser mycket och gör artiklar till tidskrifter.
BO BORG
Foto: Tomas TörnbergBladhska Galleriet,  Skara
Inge Oostenrijk
Textil
Utställningen hade vernissage den 2 april och pågår till den 17 april