Kazuyo Nomura

Naturstudie i ultraviolett

Kazuyo Nomura belyser himmel och vatten

Pannrummet, Konstepidemin, Göteborg 9-30/4; Nääs konsthantverk 30/4-24/5 2011
Skräddare, i Pannrummet. Detalj. Foto: Marianne Erikson

Kazuyo Nomura ställer ut sin textilkonst på tre ställen under april-maj, i Göteborg, Stockholm och Nääs. Det är delvis en redovisning av ett projektarbete ”Broderi och sömnad” med bidrag från Konstnärsnämnden.
En sådan tät redovisning händer antagligen inte ofta – och inte händer det heller att två pristagare av Nordic Award in Textiles, Europas största pris för innovativ textilkonst, ställer ut samtidigt här. Om Pasi Välimaas utställning på Galleri Anna H har Zenit redan berättat. Båda har för övrigt också deltagit i den Internationella Textiltriennalen i Lodz, Polen.

I Pannrummet löper hundratals skräddare, de tunna, kvicka insekterna, som i vanliga fall rör sig över vattenytan. Här är de broderade med vit sytråd på nylontyg, som lagts ut över golvet, ibland i flera lager. Tyget böljar svagt och är hängt ca 50-75 cm ovanför golvet. Rummet är helmörkt och en lampa med UV-ljus belyser skräddarna så de blir lysande blå. Varför har du valt skräddare?
- För länge sedan gjorde jag skisser av skräddare. Nu har jag anpassat dem till en datastyrd symaskin. Jag tyckte det var kul! Redan som liten tyckte jag om dem. På svenska har ju ordet också två betydelser.


Skräddare, broderad skylt. Foto: Marianne Erikson

Hur är betydelsen på japanska då?
- Där heter insekten karamell- eller godispinne för den sprider en svag väldoft om man tar på den. I broderi finns det också ytspänning - trådarna spänner över ytan.
Kanske är det här också ett uttryck för Kazuyos naturintresse? Hennes broderier har tidigare fyllts med träd och fåglar. Hon intresserar sig också för landskapet – det verkliga och det som formas genom fantasin.


Skräddare i Pannrummet. Foto: Marianne Erikson

Arbetet är mycket omfattande. Hur mycket tid har du lagt ner?
- Jag började i höstas. I den datastyrda ramen kan jag sy två insekter åt gången. Det tar cirka en kvart att sy två stycken.


Himlakropp, i Bergrummet. Foto: Marianne Erikson

I Bergrummet har du låtit din ”Himlakropp” landa på marken lite som ett ufo. Vill du pröva en ny position? Tidigare har vi sett liknande formationer av ljusgrön transparent nylontråd sväva som moln. Även här belyses verket av UV-ljus.
- Jag har visat verket i olika former tidigare. Första gången det exponerades var på Röda Sten (2003). Då svävade det högt uppe vid taket. Här är själva rummet jättestarkt i sig och även av praktiska skäl ligger verket nu lågt.

Marianne Erikson


Kazuyo Nomura. Foto: Marianne Erikson

Fakta: Kazuyo Nomura
Född i Japan 1955, bor i Sverige sedan 1988, nu i Göteborg
Litteraturstudier på universitetsnivå i Tokyo
BFA textildesign, Högskolan i Borås, 1991-94
MFA textilkonst, HDK, 1996-98
Ställt ut internationellt på flera håll i världen
Representerad i Textilmuseet och Abecita Konstmuseum, Borås,
Nationalmuseum Stockholm, Röhsska museet och Volvo, Göteborg
Flera offentliga utsmyckningar, bl.a. Lillekärrshallen, Hisingen.
Flera uppdrag för IKEA, nu senast en sommarkollektion med
servetter, ljus och stekpanna i blå-vitt.