Hans Björsson, Bernt Carlsson, Svenny Kopp, Jan Stigland

Varierat landskapsmåleri 

Sommarutställning
på Galleri Solhem

Galleri Solhem i Rabbalshede. Pågår tom 31 augusti 2012
Lysande vår på Stocken av Svenny Kopp

Landskapsmåleriet har djupa rötter i Bohuslän och så här års brukar det breda ut sig lite var stans i lokaler som hör sommaren till. Solhem krukmakeri har förvisso verksamhet året runt men sommartid axlar man också rollen som konstgalleri. Sedan ett par år gäller modellen att ha samma konstnärer, två eller flera, hela sommaren. Trots det kan utställningen ändra ansikte under tid. Ett sålt verk får köparen ta med direkt och tomrummet efter det kan då ersättas av ett annat verk i mån av tillgång.

–Vi har ju väldigt många besökare som är på genomresa, kanske från utlandet, och det blir väldigt svårt att administrera om de inte genast kan ta med sig ett verk de köpt, förklarar keramiker Joakim Arthur, som driver Solhem tillsammans med sin hustru och kollega Jenny.
En ytterligare satsning på galleriverksamhet väntar nästa år, då ännu en närliggande byggnad ska stå färdig att fungera som konstgalleri.


Bottna, olja av Bernt Carlsson

Hans Björsson, Bernt Carlsson, Svenny Kropp och Jan Stigland heter årets konstnärer. Det har blivit en utställning med variation trots att landskapsmåleriet med bohuslänska motiv klart dominerar. Kanske är det ett medvetet val så här års?
–Ja, det är genuint kul att sätta sig ner och göra landskap emellanåt, hävdar Jan Stigland, som huvudsakligen arbetar med skulpturer och har ett pågående projekt på Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän med hjälp av ett av flera stipendier han erhållet genom åren. 
    Hans Björsson, numera också bosatt i Göteborg, är den som kommit på idén att återförena de fyra tidigare kurskamraterna till en samlingsutställning på Solhem.


Marin, olja av Hans Björsson

–Vi har faktiskt ställt ut tillsammans en gång tidigare, 2001 på Nolhaga i Alingsås. Men jag tyckte det kunde vara roligt att göra en utställning också i Bohuslän, säger han.
Han deltar med en svit mestadels små målningar med motiv från västkusten och Delsjön. Ett måleri som känns igen på sin kraftfulla färgskala i en koloristisk tradition, men tekniskt närmar han sig snarare impressionismen. Det gäller särskilt en målning kallad Marin som sticker ut och fascinerar.


Nattlig serenad av Svenny Kopp

Sticker ut gör också Svenny Kopps måleri. Hon arbetar som barn- och ungdomspsykiater i Göteborg och ägnar sig åt måleri på deltid med ateljé på Orust. Hon visar här verk från några olika perioder som skiljer sig så åt att det är omöjligt att se att det är samma konstnär bakom. Raden av abstrakta bilder i ett mönster av rutor och trianglar i medvetna färgkombinationer, stundom med inslag av metall, är det som dominerar. Men hon övertygar också med ett antal landskap.


Bodar vid Rörö av Jan Stigland

Bernt Carlsson bor i Stockholm och arbetar huvudsakligen som grafiker efter utbildning vid Konstgrafiska Verkstaden i Tidaholm och är involverad i att utveckla nya tryckmetoder när det gäller koppargrafik. På Solhem är det dock måleri han visar, en rad mindre målningar, alla med i stort sett samma motiv enligt metoden att återkomma till samma plats med sitt staffli och registrera landskapets skiftningar.  På så sätt får betraktaren möta en vik och ett berg i Bottna i olika dagrar. Så tycks Bernt Carlsson återvända till samma motiv på ett sätt som skulle kunna påminna om Cézannes besatthet i berget Sainte-Victoire.

BRITT NORDBERG
Text och foto