Cats - Revymakarna i Skövde

Skövde pålitlig musikalstad.

Spelas helger fram till den 3 februari 2013 i Skövde
Helena Hvistendahl Philipson Cats. Fotograf: Philip Houlin

Musikalen Cats är en av de riktigt stora publiksuccéerna. Den uruppfördes i London 1981 och spelas sedan dess oavbrutet över hela världen. Den har spelats i över 20 länder, i ungefär 250 städer och översatts till över 20 språk. Den har setts av mellan tjugo och trettio miljoner betalande. Och den verkar hela tiden hitta ny publik. 

Nu har den satts upp av Revymakarna i Skövde. Och den drar storpublik även där. 

Det framhålls ofta att storyn bygger på texter av den store T.S. Eliot. Men glöm det. Visst har han skrivit en bok om katter, men vad den har med det här löst sammanhållna kattcollaget att göra kan jag inte se och inser inte heller vad det har för betydelse annat än i reklamsammanhang. Låt oss slå fast redan från början att musikalen Cats inte har någon plot. Det är en parad av olika kattkaraktärer (som förstås också kan ses som människor). Och inget fel i det, det känns riktigt skönt att slippa de krystade historier som många musikaler tvingas berätta. 


Heléne Froh Årjes Cats. Fotograf: Philip Houlin

Att figurerna (för karaktärer kan man nog inte tala om här) är katter ger förställningen en naturlig mjukhet i rörelser och dans som känns mysig och hemtrevlig. Kostymören Sofie Bjaaland har gjort roliga och varierade kattdräkterna och koreograferna Yvonne Schönborg Strömer och Madeleine Söderqvist får aktörerna på tårna i ett stundtals rasande tempo. 

Bristen på sammanhållande story ger bra förutsättningar för att lägga allt krut på de enskilda sång- och dansnumren utan att behöva tänka så mycket på röda trådar och sånt. 


Ensemblebild Cats. Fotograf: Philip Houlin

Revymakarna har ett bra koncept för att göra bra musikaler. Deras producent Ulf Ekström har varit med i alla år. Han måste vara en av Sveriges mest rutinerade musikalproducenter. Så han vet hur en slipsten ska dras. Och han gör det gång på gång med den äran. 

Revymakarna har en kärna av mycket skickliga och mycket erfarna artister som ger en stadga åt föreställningarna. I den här föreställningen är t ex Heléne Froh Årjes, Helena Hvistendahl Philipson, Bo Frid; Kjell Pehrsson, Bo Westerholm (den här gången på scen)med. Det är riktiga proffs så amatörer de är, och leverera alltid pålitligt. 


Oskar Persson Cats. Fotograf: Philip Houlin

Och så lyckas Revymakarna alltid plocka upp unga talanger och wannabes från trakten. Tillsammans gör de proffsiga föreställningar som aldrig går på rutin utan drivs av den spelglädje och kärlek till den här genren är deras föreställningars livsluft och signum. 

I Cats ryms alla sorters musik. Solisterna kan briljera och här finns fina, välarrangerade och medryckande körpartier som funkar riktigt bra i den här uppsättningen. Och det är massor av kul och fartfyllda dansinslag som ger tryck och tempo åt föreställningen. Det blir maffiga masscener över trettio hårt jobbande personer på scenen när det är fullt pådrag.  

Det känns inte riktigt juste att lyfta fram enskilda prestationer i en föreställning som bygger på ensemblekämpande och teamwork.  Så fast jag kunde ta många fler exempel nöjer jag med två. 

Den stora och tillsynes outslitliga hitlåten i Cats går inte av för hackor. Det är örhänget som på svenska heter Minnet och som återkommer i olika skepnader i föreställningen. Den görs av Revymakarnas ankare Heléne Froh-Årjes i en intensiv hjärtekrossarversion och med den får föreställningen sina ”magic moments” när tiden står still och allt bara är nu precis som det ska vara i sagan. 


En av Revymakarnas specialiteter är att lyfta fram unga talanger. Många var riktigt bra, ingen nämnd och ingen glömd. Men jag måste nog ändå särskilt lyfta fram Oskar Persson från Götene. Vid tjugo har han redan massor med rutin (han har spelat i Revymakarna sen har var liten) och han har en speciell begåvning och utstrålning som alltid ger något extra till hans rollfigurer. Så även i Cats!!Här har vi en musikalstjärna i vardande, inte tu tal om den saken. 

Föreställningen följdes av jubel och stående ovationer. Och nog kändes det välförtjänt efter en väl genomförd föreställning i ett högt tempo och med många fina insatser. Skövde befäster tack vare Revymakarna ännu en gång sin ställning som pålitlig musikalstad. 

BO BORG 

 


Cats 

Musikal av Andrew Lloyd Webber löst baserad på en text av T.S Eliot 

Regi: Yvonne Schönborg Strömer 

Koreografi: Yvonne Schönborg Strömer och Madeleine Söderqvist 

Ljus: Simon Carnell 

Kostym: Sofia Bjaaland 

I rollerna: Bo Frid, Bo Westerholm, Heléne Froh –Årjes, i den stora ensemblen hade bland andra Lidköpingstjejerna  Hedvig Simme, Angelica Stenson, Kristine Kaufmann, Stina Svenström och Oskar Persson från Götene roller 

Spelas helger fram till den 3 februari 2013.