Lennart Nissmark, Claes Nordenstam och Eva Skarbäck

Gallerirunda mars 2013

Unikt Glas, Canevaz Gallery och Sintra
Lennart Nissmark

Lennart Nissmark

Unikt Glas

9 mars – 23 mars 2013

 

Glas är ett sätt att leva. Orden är Lennart Nissmarks. Som 18-åring började han som lärling på Studio Glashyttan i Åhus och drygt 30 år senare är det fortfarande hans hemmabas. Där har han sida vid sida med olika mästare lärt sig många olika tekniker från grunden för att under årens lopp sedan utveckla sin egen personliga stil. Tidigare har han ofta arbetat tillsammans med Martin Zirnsack men på Unikt Glas visar han nu upp sina egna alster. De flesta av verken är gjorda för att stå på en ljussockel och här i en utställningslokal som till stor del består av grå betong blir det väldigt effektfullt. Varenda liten luftbubbla i glaset syns och färgerna lyser extra mycket i kontrast mot den grå betongväggen.

Verken är inte limiterade så om man till exempel inte vill ha en grön fisk så går det bra att kanske beställa en blå variant berättar Inga Uddh Fornäs som sedan drygt ett år tillbaka driver anrika Unikt Glas. Hon vill, eller rättare sagt kan inte välja en personlig favorit. Det varierar nämligen från dag till dag.

– Jag står här hela dagarna och ena dagen kan det vara en sak jag fastnar för och sedan dagen efter är det något annat, säger Inga Uddh Forsnäs.


Claes Nordenstam

Claes Nordenstam

Canevaz Gallery

9 mars – 24 mars 2013

 

Claes Nordenstams målningar visar upp en slags dystopisk framtid. Det syns inga människor utan bara ruiner och en natur som vid första anblicken kan verka skrämmande. Men bilderna är egentligen inte så dystra. Där finns ett ljus.

– Jag har försökt få med ljuset som ett slags hopp. Jag vill att betraktaren ska sugas in i målningarna, man ska vilja vara där är tanken, säger han.

Claes Nordenstam har en bakgrund som tecknare på Sveriges Television här i Göteborg och har också jobbat som reklamtecknare. Det har han lämnat bakom sig och sedan ett antal år ser han måleriet som sin tredje karriär. De 27 tavlorna som nu hänger på Canevaz Gallery är hans första separatutställning. Tavlorna har inget tänkt tema utan det är mer en slump att de ser ut att hänga ihop. För den filmintresserade känns vissa miljöer bekanta men ändå inte.

– Inspirationen har jag framförallt fått från två håll, dels från filmer som görs nuförtiden som är väldigt intressanta bildmässigt. Som Sagan om ringen, King Kong och Avatar. Det är fantastiska bilder som serveras där. Sedan har jag alltid varit intresserad av äldre måleri, som till exempel Turner.

De flesta av tavlorna är målade på masonit med vattenlöslig olja.

– Jag gillar masoniten, det är bra att den är så stum, den ger inte efter. Och med vattenslöslig olja slipper man lukten men får ändå oljans egenskaper.


Nonstop, Eva Skarbäck

Eva Skarbäck

Sintra

9 mars – 2 april 2013

 

Eva Skarbäck har jobbat som keramiker i drygt 20 år. I en intervju för några år sedan sade hon att hon ville att folk skulle bli glada av hennes saker. Det var liksom hennes affärsidé. Till vardags håller hon till på Djurö utanför Stockholm och nu ställer hon ut i Göteborg för första gången. De som följt Eva Skarbäck vet att hon gillar lergods med starka färger och mönster men i den pågående utställningen på Sintra syns också inslag av tunt porslin. Tunt porslin som kontrasteras med tjocka kraftiga skålar i oregelbundna former. På en vägg hänger vad som ser ut att vara lertavlor. På håll är lite svårt att se vad de föreställer, men går man närmare ser man att det är: choklad, Aladdinaskar. På ett bord finner vi mer godis i form av Nonstop, modell större. De ser goda ut men det är nog ingen bra idé för tänderna att ta en tugga. Eller varför inte? Hur kan man veta om man inte provat?

 

ROGER JOHANSSON