Artphotocollection, Grafik i Väst och Galleri Aveny.

Gallerirunda april 2013

Fotografi, Mattias Backström

 

Artphotocollection
Spring Collection 2013
13 april – 1 juni 2013

Barbro Paulsson, Håkan Berg, Håkan Dalåker, Maidi Eriksson och Mattias Backström

Spring Collection 2013 är en  samlingsutställning med fem fotografer med lite olika uttryckssätt.
Mattias Backström har specialiserat sig på modern arkitektur från olika världsmetropoler som New York och Barcelona.
– Han har ofta ett snävt utsnitt och får nästan fram en slags musikkänsla i många av bilderna, säger Lars Bengtsson som tillsammans med Kertin Fiedler driver Artphotocollection. Båda har tidigare  jobbat på Hasselblad här i Göteborg men driver numera stans enda galleri som bara ställer ut fotokonst.

Fotografen Barbro Paulsson visar upp tre olika delar i utställningen. Det är dels Manhattanbilder som precis som Mattias Backströms fotografier innehåller arkitektur men här är det framförallt fotografier nere på gatan med människor och händelser. Paulsson har också en serie bilder från Sydafrika, närmare bestämt ett tidigare fängelse i Johannesburg, som numera är ett museum. Den tredje delen är en backstage-serie från en teaterensemble. En del av Håkan Dalåkers fotografier skulle man kunna tro var tagna i Paris men det är faktiskt stämningsfulla Göteborgsbilder fotograferade genom bilens regnblöta vindruta. Maidi Eriksson gillar att gå nära och jobbar med färg och komposition. När man först tittar är det inte alltid helt klart vad det är utan man får stå och fundera en stund. Såväl Maidi Eriksson, Håkan Dalåker och den femte fotografen, Håkan Berg har Göteborgsanknytning. Håkan Bergs fotografier är en serie bilder från en Japansk dansföreställning här i Göteborg någon gång på 1980-talet.


Utan titel, Torben Bohse

Grafik i Väst
Grafisk værksted i Næstved
13 april ­ 28 april 2013


Det har gått fem år sedan Grafisk værksted i Næstved ställde ut hos Grafik i Väst första gången. I år firar kollegorna från Själland 25 år och i samband med det visar sju konstnärer smakprov ur  sin produktion. Grafisk værksted i Næstved/Print Studio for Artists är en konstnärsdriven grafikverkstad dit konstnärer från hela världen kan komma som ”Artist in Residence” för att bo och arbeta professionellt med grafik under en kortare period. Man har också ett galleri knutet till verkstan där man visar konst av både  inbjudna konstnärer och av medlemmar. Konstnärerna som den här gången representerar Grafisk værksted i Næstved är Allan Axelsen, Torben Bohse, Eva Carstensen, Jane Justesen, Mogens Kølkjær, Torben Søborg och Jørgen Willerup. De visar på en stor spännvidd, både gällande motiv och arbetssätt, så utställningen innehåller något för alla smaker.
Utställningen kan ses som en fortsättning på ett utbyte som pågått under flera år, till exempel  ställde flera av Grafik i Västs medlemmar ut i Næstved förra året.
– Vi har haft ett samarbete med dem under flera år och det här typen av utbyte skapar nya möten och ger oss möjligheter att se hur andra jobbar. Både tekniskt och konstnärligt, säger Jon Forssman som tillsammans med Leif Samuelsson har hängt utställningen.


Fru Karlssons äventyr i skogen, tempera, Martin Etherton Friberg

Galleri Aveny
Martin Etherton Friberg
11 april ­ 28 april 2013


Otto Hesselbom, Tove Jansson och Helmer Osslund är några av hans inspirationskällor. Den aktuella utställningens 12 temperamålningar visar upp landskap med bilar och hus. Just hus är ett favoritmotiv som lär ha hängt med sedan Hallandsfödde Martin Etherton Friberg för många år sedan jobbade som tecknare på en arkitektbyrå för. Husen som visas på denna utställning verkar vara ensligt belägna. Det syns oftast inga människor men med lite fantasi kan man ibland skymta någon bakom en gardin. Trots denna beskrivning så känns inte bilderna dystra. Det är mer som att de förmedlar en slags stillsam stämning. På en av målningarna syns en bil framför ett hus och titeln, ”Fru Karlssons äventyr i skogen”, sätter igång fantasin. Inte blir nyfikenheten mindre av att det till utställningen också hör sju tuschteckningar som samlas under namnet ”Fru Karlssons äventyr i skogen i sju (7) delar”. Teckningarna förefaller berätta en historia men det avslöjas inte något mer än det man ser. Vem fru Karlsson är, var berättelsen börjar eller slutar, och vad som berättas är upp till betraktarens fantasi.

ROGER JOHANSSON


Fru Karlssons äventyr i skogen i sju (7) delar, tusch, Martin Etherton Friberg