Love Explosion

Pulserande konstnärlig energi

14 juni - 18 augusti 2013 Göteborgs Konsthall
Bo Melin, foto: Berit Jonsvik

Göteborgs Konsthall fylls nu till brädden av 27 göteborgska konstnärer, en utställning som pågår under hela sommaren.Titeln Love Explosion skall ses som en hyllning till den göteborgska konstscenen enligt curatorerna Ola Åstrand och Mikael Nanfeldt. De vill visa hur vital och dynamisk konstscenen trots allt är i Göteborg. Ola Åstrand skriver i sin curatoriska text: "Utan att förringa de konstnärer vi valt till denna utställning så hade den egentligen kunnat se ut på många olika sätt. Beroende på urvalet förstås och vilka som gjort detta. Göteborg är nämligen en stad som är rik på verksamma konstnärer just nu".

När jag på fredagen besöker utställningen är de sista förberedelserna i full gång. Vid entrén bygger Bo Melin sitt självporträtt. Besökaren får kliva in mellan tänderna i hans stora gap för att komma in på utställningen. Lite som att träda in i det inre av konstnärernas tankar och idéer. I stora salen arrangerar Dana Sederowsky sina fem TV-apparater i ett virrvarr av kablar. I en av sina videos rabblar hon tyska prepositioner framför en hel vägg med dessa tyska ramsor. Förmodligen det sista som stannar kvar i minnet av ett språk. Eva Dahlin skärskådar sin målning av en hare. Teckningarna väntar på att få sin plats på väggen bakom glasburkarna med djur i formalin. Hon dissekerar djur i syfte att komma naturen i på livet, att förstå sammanhang och skilda fenomen. Rummet till höger i Konsthallen är mörklagd och där visas en video av Mandana Moghaddam. Ett antal resväskor av olika storlek och färg guppar i vågorna på ett oändligt hav. De trycker sig intill varandra, som för att söka stöd mot naturens krafter. Det är en bedövande vacker video med ett mörkt innehåll, om flyktingar och deras utsatthet.


Dana Sederowsky, foto: Berit Jonsvik

Flera mindre rum är uppbyggda i Konsthallens stora höga rum. Petra Revenue har gjort en installation i sitt rum kring sin far och hans bortgång i Thailand. Ett drama i hennes personliga liv kring de få Fysiska Bevis, som fanns kvar efter fadern. Sara Lännerström har byggt en hyllning till alla små kvarlämnade torp på den svenska landsbygden. Att titta in i hennes hus väcker tankar på andra tider och andra villkor. Längst in finns Nina Bondessons svarta hus med målade texter och bilder. Hennes särpräglade syn på en tillvaro fylld av svart humor. Mitt emot på väggen hänger Elisabet Erikssons broderade handdukar, ett slags dagboksanteckningar kring ord och upplevelser, nervigt men ömsint.


Mandana Moghaddam, foto: Berit Jonsvik

Detta är ett litet axplock ur en utställning med konstnärer från Göteborg, som trots sina inneboende olikheter förenas av en pulserande konstnärlig energi. Alla håller måttet, berikas av varandra och får den i vanliga fall lite upphöjda och avvisande konsthallen att vibrera.

 

Det skall också tilläggas att titeln Love Explosion är en hälsning till det göteborgska kultbandet med samma namn.

 

 

BERIT JONSVIK


Petra Revenue, foto: Berit Jonsvik


Nina Bondesson, foto: Berit Jonsvik


Elisabet Eriksson, foto: Berit Jonsvik


Ola Åstrand, foto: Berit Jonsvik