Mattias Klum

Avlägsna platser och gömda vrår

Fotograf med engagemang för natur och miljö

8 juni – 25 augusti 2013 Läckö Slott
Iguazúfallen, Argentina. Foto: Mattias Klum

I marknadsföringen kallas Läckö Slott för ”en pärla vid Vänerns strand”. Och visst är det vita barockslottet anslående. Några ser det som en praktfull lämning av barockens kraftfulla stil. Andra ser det som en symbol för feodalismens utplundring av fattiga bönder som finansierat skrytbygget.

Från maj till slutet av september är det gamla slottet fullt av aktiviteter. Dels kring slottet självt och dess trädgård. Och så har man varje år en tillfällig utställning.

– Det är viktigt för oss att det blir en bred utställning, utan att vi för den delen tummar på kvaliteten, säger Magnus Lönnroth, slottets VD.

Utställningen ska passa in i den image slottsverksamheten vill skapa åt sig.

– Vi har en ekologisk profil. Det går igenom i allt från trädgård och restaurang till sommarutställningen.

Årets utställare är naturfotografen Mattias Klum. Han passar in i profilen. Han är också representerad i det nybyggda så kallade naturrummet som tillägnats Prinsessan Viktoria. Det ligger intill slottet. Skulle det inte ha passat med prins Carl Philip i syrrans naturrum? Han har ju visat naturfoton.

– Det kanske kommer senare. Men en intressant koppling är att han gått i lära hos Mattias Klum i filmprojekt.

Mattias Klums utställning på slottet kallas Avlägsna platser och gömda vrår. I den kryper han både bildligt, men framför allt bokstavligt, inpå naturen och låter oss se saker som inte många har sett.


Mattias Klum Foto: Samuel Svensäter

Utställningen inleds med ett rum naturbilder med skönheten som både syfte och vapen. Vi får se vidunderliga foton där diset låter naturen visa sig i ett milt ljus i all sin nakna skönhet. Eller hur mörkret skapar ett nytt annat ljus över vattenytor.

Mattias Klum samlar material och motiv på sina expeditioner över hela världen. De bilder han har permanent i Läckös Naturrum har svenska djur som motiv. Och när man går i utställningen stöter man gång efter annan på bilder som får en att tappa hakan och sucka i glädjen att få komma så nära djur man knappt ens hört talas om förut.

Ett bra exempel är bilden av en clownfisk. I en miljö av rödgröna anemoner finns clownfisken som ser ut som en snäll tomte med luva och allt. En bild av naturens mångfald och ständigt överraskande uppfinningsrikedom, men också en bild av den ömtåliga balans som hotas av vår rovdrift av naturen.

Det finns också hisnande bilder av krokodilfisken, en havets kameleont som verkligen kan göra sig till ett med sin miljö. Och närbilden av en gråsäl som liksom njuter helt stilla 3o meter under havets stormiga vågor. Detta bara några få exempel i en rik mångfald av de märkligaste bilder.


Clownfisk, Papua Nya Guinea Foto: Mattias Klum

Förutom nära porträtt och karaktärsstudier av djur och miljö gör han också bilder som visar hur naturen själv bildar mönster, t e x abstrakta skulpturer av is i en nationalpark i Chile.

Ett övergripande tema i bilderna är Klums engagemang för natur och miljö. Det är bilder som får oss att bry oss om vår miljö och den biologiska mångfalden. Det ger bilderna extra laddning och kvaliteter. Som ett exempel på hur man ser på Mattias Klums bilder ute i världen kan sägas att han haft många bilder och omslag på ärevördiga tidskriften National Geographic. Det vore en dröm för många av de bästa fotograferna att en gång i livet ha ett omslag National Geographic. Mattias Klum har haft 10. Hittills.

Mattias Klum reser och stället ut sina bilder och visar sina bilder över hela världen. Hittills har han också gett ut 11 böcker. I en av dem som på engelska heter The Human Quest skriver förre presidenten Bill Clinton bland annat i förordet: ” The Human Quest showcases word class photography to remind us what is at stake.”

BO BORG
Mattias Klum Foto: Lars-Magnus Ejdeholm