Kimmo Hakonen

Bilder ur det undermedvetna

28 september - 13 oktober 2013, Galleri KC
A diabolic self destructive mechanism of mind

 

Kimmo Hakonen från Göteborg är en konstnär med ett brett arbetsfält, en ovanlig utbildningsväg och en aldrig sinande kreativ energi. Hans bilder och skulpturer överraskar med sina fria uttryck och verkar vara tillkomna i ett tillstånd, där tankar och känslor inte har några begränsningar. Nu visar galleri KC-Väst en utställning med teckningar, skulptur och grafik, som berättar om lekfullhet, tankens frihet och om barnets blick.

 

Kimmo Hakonen är ursprungligen från Pori i närheten av Åbo i Finland men kom till Sverige med föräldrarna som barn. I ungdomsåren hade han inga tankar på att bli konstnär, men han gillade att fotografera och experimentera med slagkraftiga former och objekt i ”installationer”.  Samtidigt var han teoretiskt lagd, älskade att fördjupa sig i filosofiska resonemang, tänka i långa banor och lösa problem. Han började studera på Chalmers och var nästan klar civilingenjör, när han plötsligt lämnade tekniken för konsten och började studera måleri på KV konstskola och Hovedskous målarskola 1991-94.

– När jag gjorde mitt examensarbete på Volvo och satt instängd i ett rum hela dagarna, förstod jag att det inte var någon framtid för mig. När jag sedan började på konstskola, visste jag att jag kommit rätt i livet, och jag hade ändå nytta av mina kunskaper från Chalmers för olika nödvändiga extrajobb. Att kunna arbeta med bilder innebar egentligen en naturlig fortsättning på ungdomsårens experimenterande med former och uttryck. Det var som om leken fick tillåtelse att finnas till och utvecklas.


Kimmo Hakonen, Foto: Gun Hellervik

Under åren har han gjort sig känd som en kraftfull, expressiv konstnär med stora tag och rejäla format men ändå med en fin poetisk ådra. Om storlekarna krymper är det svårt att få plats med känslorna. Det finska arvet har alltid varit levande, och han känner sig urfinsk i själen trots alla år i Göteborg. Bilderna har en ovanlig målerisk djärvhet, och uttrycket bär på en fundamental naturkänsla, ren och kärv men levande och sinnlig.

– Jag har alltid hämtat mycket av stämningar och känslor från Finland, där jag ofta är på besök. Finnarna lever nära naturen och är nästan en del av den, som en älg i skogen. De jagar, fiskar, hugger ved och har en annorlunda överlevnadskunskap, eftersom de upplevt så många krig. Det sägs inte så mycket, men kärleken till naturen, de vilda djuren och det enkla livet är stark, nästan av mytiska proportioner och har verkligen påverkat mig i min verksamhet.


Med lite kol och radergummi blir det en bild..., Foto: Gun Hellervik

I grunden för Kimmo Hakonens konst finns hans kraftfulla kolteckningar, där formerna verkar komma från en annan värld, fria och lekfulla.  De har sedan gett upphov till en vidareutveckling i skulpturer och grafik, där nya dimensioner lagts till, och där det ständigt pågår ett experimenterande med material och lagrade minnen. Han arbetar egentligen som en forskare i det undermedvetna med en slags redovisning från en inre värld, där minnen och känslor störtar fram utan samband och ordning. Tidigare tankar och idéer har här konkretiserats, och med kraftfull dynamik i trolska hemlighetsfulla väsen blir bandet till den finska kulturen ännu tydligare. På senare tid har han skapat lekfulla skulpturer i brons, sten och betong i både stora och små format ofta för det offentliga rummet, exempelvis  i Tuve och Bohus.


Varg i vardag

– För att kunna klara av att sortera många olika arbetsuppgifter och en stor familj började jag meditera för länge sedan. Det har gett mig ett inre lugn och större koncentrationsförmåga, när jag arbetar med mina bilder. Man löser sina problem och blir bättre på att kommunicera med sig själv. Ingenting är gratis på vägen utan man får jobba sig fram till inspiration. Kraften kommer från konsten, men ibland under arbetets gång är jag så långt inne i en annan värld, att jag nästan måste väckas för att kunna fungera i verkligheten utanför. Det är ändå viktigt att släppa taget, så att man kan visa andra världar för betraktaren och fungera som katalysator för deras inre liv.

 GUN HELLERVIK


Pusslet


First Cat