Utställnings tid och plats
Rubrik 1
 
Konstnär
 
Maria Heed – Koppargrafik
Grafik i Väst 8 nov – 27 nov, 2008
/Rubrikförslag: Gestaltar sagan som ett kuriosakabinett/
Maria Heeds medeltidsinspirerade bilder är både tilltalande och vackra, men hon släpper inte igenom bilder som bara är vackra.
– Visst tycker jag om att det blir vackert, men det måste finnas minst en dimension till; rättare sagt bör man kunna se flera dimensioner i de bilder jag godkänner. Jag jobbar ofta med egen symbolik; den här gången har jag utgått från en av Bröderna Grimms mindre kända sagor, Sagan om den vita ormen, berättar Maria Heed som också jobbar med annat vid sidan om konstutövandet.
– Sedan i mars jobbar jag på SKTF, är ordförande i klubbstyrelsen och dessutom skyddsombud. Jag får använda andra delar av hjärnan och lär mig mer om vem jag är och hur jag reagerar i olika situationer, möter mina egna frustrationer och lär mig att se konsten från ett annat och nytt håll. Jag var orolig ett tag för att det skulle ta för mycket tid och kraft, men jag har funnit att det berikar min bildvärld. Det är som att jag fått en tvåvägskommunikation till det jag håller på med.
Hennes lockande sagovärld uppstår ur finstämt balanserade kombinationer mellan berättelsens enkelt tecknade figurer och kommenterande bildelement. Ibland ses en växt eller en svamp tydligt hämtad från ett gammalt botaniskt bildlexikon. I andra bilder kan ett förtydligande moment av akvarellfärg understryka sagans heraldiska symbolik. 
– Jag är uppväxt med sagor. Vi var fem syskon med en mamma som läste sagor för oss varje kväll. Så jag har det verkligen i blodet. Den här sagans hjälte har ätit av en orm och därmed lärt sig förstå djurens språk. I sin kamp får han hjälp av myror och av andra djur; sagan handlar om att möta och tillgodose olika behov. Sagobilderna har fått olika grafisk utformning, även om de flesta är kopparetsningar, tillsammans med tusch och akvarell. Jag hittade en bra form för sagan, och har sedan lagt till en vägremsa med myror som leder betraktaren vidare.
Hennes bilder ligger öppna för fria associationer; motivens form och stilmässiga uttryck retar ögat på ett lekfullt sätt. Någon bild har till och med fått en ram vars sagomässiga stil ytterligare förhöjer upplevelsen.
– Jag hittade den i en krimskramsaffär och naturligtvis är den nytillverkad. Bakom ramen kan man se ett av mina handgjorda pappersark; det ser ut som en borgmur och passar sagoformen så bra. Om jag berättar för mycket förstör jag för andras upplevelser; det är viktigt för mig att balansera bilderna så att man kan tolka dem på sitt eget sätt. Ett torrt ormskinn ligger under en glaskupa på en piedestal, en god vän hittade en passande kupa på loppis. Det är litet kuriosakabinett över det hela, men herregud, jag gör väl som jag själv vill skrattar Maria Heed upprymt.
I sagan har tre små korpungar vräkts ur boet för att fixa maten själva. Men de ropar på hjälp: Vi är för små! Hjälten, som är utrustad med såväl häst som sabel, dödar hästen för att kunna mata de övergivna ungarna.
– Sabeln har jag skurit ut i stål som jag lagt utomhus för att den ska rosta. Jag har styrt processen genom att placera småstenar här och var längs klingan så att den har blivit rostig på mitt sätt.
– Jag har hållit på med den här utställningen under ett år, senare har jag en jättestor utställning i Västerås i mars med titeln "I skogens ljus".  Helst önskade de sig bilder av havet men jag sa nej, det är inte min melodi. Skogen och myterna ligger närmare min bildvärld.
– Jag var på ett stort museum i Reykjavik; där hittade jag i en av de innersta salarna ett magiskt mönster, en förtätad uppsättning skyddssymboliska tecken; de passade min vision av ormen som bärare av berättelsens djupa, ändå tillgängliga, mystik.
ANDERS THURESSON   
 
Namn på skribent
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst