Patrik Berg, Anette Magnusson, Henrik Allert och Kerstin Bergh

Gallerirunda februari 2015

Grafik i Väst, Göteborgs Konstförening och Galleri Aveny
Patrik Berg, Foto: Bo Borg

Grafik i Väst

Apocalypse Now

Patrik Berg - grafik

Utställningen pågår till den 11 mars

 

Göteborgs Konstförening

Anette Magnusson - Bildvävar och collage

Henrik Allert - Keramisk skulptur

utställningen pågår till den 15 mars

 

Galleri Aveny

Kerstin Bergh - Måleri

Utställningen pågår till den 8 mars

 

 

 

Näst sista helgen i februari visade sig innehålla en ovanligt fin och rik vernissagelördag. Zenit besökte tre gallerier och fick möta fyra intressanta konstnärer i olika tekniker och uttryck, med det gemensamt att det håller riktigt hög kvalitet i material och uttryck.

Vi började på Grafik i Väst.  Där visas verk av Patrik Berg. Han är född 1952 och är numera verksam med Oslo som bas.  Han är tecknare och grafiker. Här visar han svartvit grafik.

– Jag ser grafiken som ett artistiskt uttryck och är inte intresserad av det som en reproduktionsteknik.

Han är intresserad av att konstnärligt betrakta frågor om ekologi, ornament och språkets ursprung.  Hans både tidlösa och dagsaktuella konstnärliga frågeställningar bearbetar han i traditionella tekniker som träsnitt och etsning.

– Jag är angelägen att man möter mina verk utan att försöka kategorisera eller omvandla dem still språkliga begrepp. Fakta är konkreta men förståelsen av dem är ordlöst abstrakt.

Han bilder är spännande, fulla av märkliga figurer, ornament och mönster. Och även när en rutinerad bildbetraktare och tolkare försöker fånga deras innebörd i sina beprövade ordnät glider de undan. En påtaglig kvalitet.


Henrik Allert och Anette Magnusson, Foto: Bo Borg

På Göteborgs Konstförening visas en dubbelutställning med två konstnärer vars uttryck tar mycket av sin kraft ur stor teknisk skicklighet och imponerande materialkänsla. Båda är mogna konstnärer med nyfikenheten kvar. Och deras stora ackumulerad kunskap ger verkligen kraft åt deras verk. Dessutom klär deras arbeten varandras. Magnussons arbetar i textil i starka färger. Henrik Allert i keramik i arkaiska nästan arkeologiskt multna färgtoner så fulla av både tidens gång och en äldre konstnärs stora insikter och erfarenheter av både livet och konsten.

Anette Magnusson visar bildvävar med vardagsmotiv ur lantlivet som känns vardagliga, men som görs monumentala och praktfulla genom de starka färgerna och kanske framför allt genom en omsorg om textilhantverket som nästa blir betydelsebärande i sig. Hon visar också collage med liknande uttryck, men förstås utan de påtagliga mervärden textilen tar med sig.

I samband med vernissagen släppte en ny bok som ger en bred bild av hennes skapande genom åren. Den heter Tråd för tråd och är skriven av hennes son Jonas (J) Magnusson.

Henrik Allert kräver ingen närmare presentation. Han är en mycket skicklig skulptör med leran som sitt huvudmaterial. I till synes enkla motiv, ofta djurhuvuden, skapar han uttryck med djup bäring på existentiella känslor. Det är få skulptörer som har den förmågan att ladda sina motiv med angelägenhet. Här finns bland många andra fina verk en skulptur som är något alldeles extra. Den heter I Kretsloppet. Den är något så märkligt som en optimistisk vanitassymbol. Ur munnen på ett kranium växer en grön växt. En skulptur med så enkel rättframhet som samtidigt rymmer en livssyn på ett så verkningsfullt och drabbande sätt ser man sällan.


Henrik Allert, Foto: Bo Borg

På galleri Aveny visas måleri av allra bästa märke. Vi får ett antal nya målningar av Kerstin Bergh, som efter sin tid i Skövde nu åter är bosatt och verksam i Göteborg.

Utställningen blir en uppvisning av allt den speciella kraft som är unik för måleriet när det hamnar i händerna på en så skicklig konstnär. Här finns många spännande och intrikata motiv som var får sitt uttryck inom ramen för ett färgstarkt och livfullt måleri. Det är kraftfulla bilder inom ramen för hennes speciella tillämpning av det bästa av det göteborgskoloristiska, parad med ett mycket öppet och inkluderande bildberättande. Här finns några av hennes målningar med luffartecken som temat. Hennes behandling av det temat i grafik (18 bilder!) hänger nu framme i Skövde konstmuseums fasta samling. Och undra på det!

Den här utställningen med Kerstin Berghs bilder visar att det ständigt dödförklarade måleriet tvärtom är vitalt, levande, drabbande och angeläget.

BO BORG


Anette Magnusson, Foto: Bo Borg


Anette Magnusson, Foto: Bo Borg


Kerstin Bergh, Foto: Bo Borg


Kerstin Bergh, Foto: Bo Borg