Gallerirunda april 2015

Sintra och Konstepidemin
Klara Brynge

Sintra

Klara Brynge

 

Konstepidemin

Per Agelii, Bergrummet

Nike Nilsson Falkholt, öppen ateljé

Eva Zethraeus, Blå huset

Leo Pettersson, Shelley Sharr, Galleriet

Diana Storåsen, Mikael Bojén, Pannrummet

 

 

Klara Brynge

Sintra

t.o.m 5 maj

Transform

 

Klara Brynge vill ge uttryck för en relation till hantverk och spegla ett förhållningssätt till det på olika sätt. Hon jobbar ofta med ett direkt arbetssätt.

– Jag tycker om att jobba direkt i materialet. Nästan så att jag knådar silvret med händer och verktyg. Det är där jag hittar mest inspiration, i själva mötet med materialet.

Hon tycker också om att jobba snabbt som om det tunna silvret vore ett papper. Men även om det ska ske snabbt och direkt så vill hon inte forcera eller krysta fram något. Om det inte känns rätt kan hon stanna upp och låta verken ligga till sig ett tag.

När hon börjar har hon en idé, en bild, men mycket sker i stunden i själva arbetet. Bilden kan också ändras och bli något helt annat än hon tänkt.

– Det händer att jag valsar ut igen, gör om och börjar om. Sedan har jag jobbat med silver och metall under ganska många år så det finns hela tiden med mig en kunskap om materialet som jag kan välja att strunta i eller inte. Så det handlar mycket om att försöka ha ett förhållningsätt till ett hantverk och ett material, att undersöka det genom att jobba med materialet.

Materialet metall var nog skälet till att hon började med just smycken och silvret är en favorit.

– Det är lätt att forma, lätt att jobba med. Går att göra tunt men är då ändå stabilt. Det handlar väl om att jag tycker att det är roligt att jobba i silver utifrån de egenskaper det har. Ytorna och formerna.


Yngelkammaren, Per Agelii, foto: Per Agelii

Konstepidemin

 

Per Agelii

Bergrummet

t.o.m 3 maj

Yngelkammaren, The Origin of Species

 

I Bergrummet kryllar det av nykläckt liv och olika livsformer kämpar om plats.

– Det är lite så jag tänker. Några slags varelser som jäser på där inne, alla yngel som kryllar där inne och håller på att bildas och bli någonting. Och när man kommer hit och slår upp dörrarna och släpper in ljuset så vänder de sig mot ljuset och vill ut och befolka världen, säger Per Agelii.

Skulpturerna är gjorda i solid betong vilket innebär att det är över ett ton yngel inne i bergrummet.

Några är inoljade.

– Det är för att jag ville ha dem i olika toner. Jag ville testa om jag kunde få den där fuktiga känslan, säger han.

Skulpturerna består av olika delar som kan sättas ihop i olika kombinationer, som olika längd, svansar och huvuden. Det gör att resultatet blir unikt även om de olika byggstenarna inte är det.

– Jag upptäckte när jag höll på med Yngelkammaren att det är ett pussel, pusselbitar, och att det går att bygga olika organismer av det på något sätt. Precis som att livet består av enkla byggstenar och det påminner så mycket om evolutionen. Samma ingredienser kan bli en massa olika saker, olika varelser på något sätt.


Nike Nilsson Falkholt

Konstepidemin

Öppen ateljé (11-12 april)

Nike Nilsson Falkholt

”Intuition som metod för konstnärlig gestaltning”

 

Nike Nilsson Falkholt visade delar av sitt konstnärliga utvecklingsprojekt på Göteborgs universitet. Ett projekt som pågått under ett år, till och från, och handlar om hur man kan arbeta metodiskt med intuition i sitt konstnärliga arbete.

– Från början var det så att jag funderade över om man fastnade i olika former av processer, hur kan man kunna komma vidare? Och det här är ett sätt att komma loss tänker jag. Att ge sig själv ramar som t ex, om jag klipper ur de här tidningarna och gör collage på de här pappren och gör det väldigt förutsättningslöst, det skulle då vara en slags form av intuition tänker jag.

Sin samling med gamla pappersdockor urklippta ur veckotidningar på 70-talet har hon jobbat med på ett liknande sätt. Plockat runt med dem förutsättningslöst på ett papper

En annan uppgift hon givit sig själv för att undersöka det intuitiva skapandet är att använda självhäftande prickar i ett antal färger och vitapappersark. Hon ställer klockan på 30 sek i taget och sätter så många prickar hon hinner på pappret i utan att tänka på var och hur hon sätter dem. Hon fortsätter så länge det finns prickar kvar.

Att göra det om och om igen, arrangera saker och fotografera dem på samma intuitiva sätt och sedan klippa ut dem och sammanfoga dem igen. Sen kan man göra utskrifter, klippa ut från dem, och para ihop dem med andra intuitiva former, bygga nya collage och göra fler lager. Det här kan man göra i all evighet. Man lägger till nya lager till de befintliga och man kan säga att man adderar intuition.

Nike säger att det är svårt, i princip omöjligt, att jobba helt intuitivt.

– Jag tror inte att intuition bygger på ingenting, jag tror att den bygger på en erfarenhet. Jag har t ex en lång erfarenhet av att göra bilder så jag komponerar bilderna ändå, omedvetet.


Eva Zethraeus

Konstepidemin

Eva Zethraeus

Blå huset

Double nature – dubbelnatur

t.o.m 30 april

 

 Eva Zethraeus är relativt ny på Konstepidemin. Hon flyttade in för cirka ett år sedan.

– Det här är min lilla introduktion till Konstepidemin, så att alla här ska få se vem jag är och vad jag gör. Det är också kul för min egen del eftersom de här sakerna är sådant jag gjort sedan jag flyttade hit.

Undervattensdjur och koralliknande föremål är en fortsättning på det tema hon jobbat med länge.

– Det är det som är dubbelnaturen. Koraller som man tror är växter men egentligen är djur. Jag gillar dubbelheten i det.

Verken är inte avbildningar. Koraller är mer en inspirationskälla.

– Jag inspireras lite av koraller jag sett, hur de rör sig och så, men sedan är det också så att när man jobbar med ett material så händer det saker i processen. Så det blir en blandning av det. Och sedan har jag snöat in på gyllene snittet och Fibonaccis talserie, så det har handlat mycket om antalet. Vissa siffror och vissa vridningar, men det är mer ett personligt tema jag har för mig själv.


Utställningsvy, Leo Pettersson och Shelley Sharr

Leo Pettersson

Shelley Sharr

Galleri Konstepidemin

Parallella verkligheter

t.o.m 3 maj

 

En installation och nya arbeten med skulptur, måleri och foto.
Färgstråk samverkar och interagerar med såväl absorberande som reflekterande
materia som foto i både svart-vitt och färg. Allt utan prioriteringar eller värderingar,
utan mer som en både organisk och geometrisk massa eller metamorfos, glider den
in i vårt samhälle.

 

 

Diana Storåsen, Ljusdans (videoinstalllation)

Mikael Bojén, Diskreta ljud (komposition)

Pannrummet

Puls

 t.o.m 3 maj

Multimediekonstnären Diana Storåsen visar i pannrummet en videoinstallation och i samklang med den hörs Mikael Bojéns komposition Diskreta ljud.

 

Text och bild: Roger Johansson


Utställningsvy, Leo Pettersson och Shelley Sharr


Klara Brynge