GALLERIROND våren 2005

Galleri Kim Anstensen
19/3–6/4 2005

Ronny Hård
Det vilar en upphöjd stillhet över Ronny Hårds mäktiga landskap med djupa skogar, blånande kullar, slingrande älvar och ändlösa himlar som vi känner igen någonstans men inte kan hitta i atlasen.
– De finns inte. Det är inre landskap. Kontemplation, upplyser han.

– Jag söker tystnad. Jag är så långt från den digitala världen man kan komma. Har mobiltelefon men inte dator. Det är mitt sätt att forska i mitt inre.
Efter 55 har spjuvern i honom gått in i en lugn mogen fas som känns bra. Det har varit många olika vägar från superrealismen på 1970-talet.
– Jag söker ljuset. Och arbetar med existensiella frågor för att hitta min plats på jorden, slår han fast.
Det är en process som förankras i tre långa promenader om dagen längs Segeå med två trogna rottweilers.
– Det är då jag kommer på allt.
Han är bosatt i skånska Nordanå, omgivet av naturreservat och fågelområden, inte långt från Staffanstorp och fornfyndstäta Uppåkra.
Jättehuset, ett tidigare behandlingshem, har hans fru Katarina Hård, också konstnär, fyllt med katter. Men de samsas med hundarna.
Ronny målar i akrylfärg gör emulsionerna själv för att få upp intensiviteten i nivå med olja. Annars kan det bli en platt teknik. Han gör opak målning, lägger på tjockt med färg, och laserar efter hand.
– Det skimrar av olika nyanser som insidan på ett snäckskal, säger han.
Det kan nästan bli en metallic-känsla som i lacken på nytillverkade bilar.
– Jag vill få fram magnetismen i ljuset.
Han blandar in tunna lager av nyanser så att målningen speglar hela regnbågen, hur betraktaren upplever spektret av färger beror på vilket håll hon tittar ifrån.
Han börjar med att skita ner duken, trycker ut färg. Det får torka ett dygn, sen bearbetar han. Som avslutning lägger han upp till 30 lasyrer.
– Hela ytan lever. Det finns ett vibrato i hela bilden.
Ronny Hård är autodidakt, självlärd. Förutom att måla arbetar han med friskvård och ger massage och instruerar styrketräning. Han är mycket ute i naturen.
– En stor del av mitt mitt handlar om att må så bra som möjligt.

JAN BERGMAN