Heba Alakkad

Krigets andra ansikte

Pågår t.o.m 29 december, 2016, Skövde Konstmuseum

På Skövde konstmuseum pågår utställningen Krigets andra ansikte. Det är en visning producerad av Galleri Hova som ett led i museets projekt c/o, där man bjuder in andra aktörer att göra utställningar i museet. Projektidén är att få in andra impulser och vidga perspektivet på det man kan visa. Det ökar både bredden och djupet i utställningsprogrammet.

Aktuell utställare i c/o  är Heba Alakkad (1981) är konstnär från Syrien. Hon gjorde sig obekväm för makthavarna genom att arbeta för  kvinnors rätt i sitt hemland.

– Jag deltog  i konstvisningar på Internationella Kvinnodagen flera år i sträck och det provocerade makten.

 

Hon talar svenska, men samtalet förs via hennes man som tolkar. När inbördeskriget i Syrien  bröt ut kände hon sig tvungen att lämna hemlandet med  sin familj. Efter flykt  via Jordanien och Libanon kom familjen  till Sverige och hamnade först  i Gullspångs kommun. Där kom hon i kontakt med Galleri Hova som blev det första galleriet som visade hennes konst i Sverige 2015. Heba Alakkad är nu bosatt och verksam  i Gislaved.

Galleri Hova, som gjord den första utställningen i Sverige med Heba 2015,  presenterade utställningsidén för och vi slog till  direkt när vi lärde känna hennes högintressanta och relevanta konstnärskap, berättar intendenten på museet Tomas Asplund Gustafsson.

 Verken som Heba Alakkad visar är från 2016 och är en bildsvit som heter Krigets andra ansikte.

 Heba Alakkad, har  utbildning på universitetsnivå i Damaskus. Hon har ställt ut bl a i Syrien, Jordanien, i Libanon och Egypten. På inbjudan av Världsbanken visades våren 2014 verk av henne och några andra syriska konstnärskollegor i Washington. Hon var också representerad , i den syriska paviljongen vid 2015 års Biennal i Venedig. Under hösten 2016 kunde hennes verk ses på konstmässan i Istanbul.


Heba Alakkad

På Konstmuseet visar hon verk från de senaste åren.

– Genom min flykt har jag hamnat på många olika platser och de har gjort djupa  intryck och kommit att prägla min konst. Det är mycket som är både likt och olikt i Sverige. Jag vill visa hur intrycken tar sig ut för en som kommit ny till landet. Det handlar om landskapet och naturen, hur de påverkar oss och hur vi påverkar dem

.

– Jag fick jag en karta med posten. Jag har flyttat från  land till land under min flykt. Jag letar efter min plats. Jag tänkte att jag  kan jag hitta den på kartorna.

På den här utställningen visar Heba Alakkad collage av klipp ed ett uttryck hon utvecklat de senaste åren.  Det är stora montage av tyg, papper och måleri där just kartor har en viktig roll både i formen och innehållet.

 

– Kartorna symboliserar hur det svenska samhället påverkas och förändras av det stora antalet flyktingar i det område där jag bor. Vi syrier är en kulturgrupp som tillfört något nytt till de svenska samhällen där vi hamnat. Det stora antalet flyktingar i små samhällen medför förändringar i samhällena och deras demografi. Det vill jag att mina nya bilder ska spegla och gestalta som jag upplever dem..

 

– Bilderna är skapade av färgat papper, servetter och tygbitar. Mina material har ändrats sedan jag kom till Sverige. Dt har varit svårare för mig att använda tyger så jag använder papper och den reklam som kommer i brevlådan. Hennes motiv är särpräglade, detaljrika och färgstarka, laddade med symboler.

 

– Symbolismen är mer uttalad i de här bilderna och gör bilderna starkare.

 

Det finns också  tydliga drag av surrealism i en del av bilderna. Och collaget är ju dadaisternas favoritmetod. Men här är de dragen mera tyglade och strama.

 

Bilderna är speciella. Bildspråket känns exotiskt, men det finns ändå drag av vad vi känner igen från modernismen.

Verken får sin styrka av det personliga berättarsättet och konsekvensen i bildspråket. De bär tydliga budskap, men är samtidigt dekorativa.

 

– Hösten på konstmuseet i Skövde har ett internationellt tema, där Heba Alakkads utställning är ett inslag som är både internationellt och samtidigt lokalt. Det handlar mycket krig och konflikter. Samtidigt med den här utställningen pågår utställning Between Revolution and War där flera ukrainska konstnärer  skildrar konflikten i Ukraina. Före den en utställning med kubansk konst som handlade bl a om våld mot kvinnor på Kuba.  Och vi planerar en utställning med konst från Sydafrika, berättar konstintendent Tomas Asplund Gustafsson.

 

Text och foto: BO BORG

 


Heba Alakkad
Heba Alakkad