GALLERIROND våren 2005

Galleri PS
14/5–29/5 2005

Mona Johansson
”från det backiga Johanneberg”I 60 år har hon bott i samma lägenhet på Volrat Thamsgatan.
– Vi flyttade in när HSB-husen byggdes 1945. Det är mitt föräldrahem och jag bor fortfarande kvar, säger Mona Johansson.
– Det är sig likt men en del affärer är borta.Hon hade ateljé på Fredbergsgatan, där det är pub i dag, och har målat i Haga och Getebergsäng för att inte tala om Väröbacka och Tjörn men med ålderns rätt (80) sitter hon sedan några år hemma och målar.
– Det är rätt backigt i det övre Johanneberg.
Från ena sidan av lägenheten ser Mona ut över höghusen och ner mot stan med Liseberg och Ullevi och från balkongen på andra sidan upp mot bergsknallen, björkarna och Johannebergsskolan.
– Den bästa sidan, säger hon om den senare.
Mona sammanfattat sitt öde i ett motiv där hon sitter på en parkbänk bland de stora husen och väntar på färdtjänst, kringskuren av backar.
Som så ofta skriver hon in en mening i ord i målningen men en förklaring till vad det handlar om, …”det backiga Johanneberg” är alltid med.
Hemmakvarteren blir aldrig tråkiga.
– Det händer saker. Jag har en väldig glädje av barnen utanför som leker. När snön kommer har de extra roligt. Det finns alltid något att måla av.
Hon målar i akryl på pannå.
– Jag vill få fram det jag ser och upplever. Det är spännande att se vad det blir.
Mona Johansson är en stadsmålare men ur sitt perspektiv kan hon inte undgå att observera naturen.– Jag tycker om när fåglarna flyger omkring.
Från sitt perspektiv upplever hon årstidernas växlingar, inte minst i björkarna. Hon är förtjust i de nakna träden som tappat sina löv.
– Grönskan är vacker men skymmer. De svarta grenarna är uttrycksfulla och mer dramatiska, tycker hon.
Mona Johansson gick i ungdomen i anrika Börge Hovedskous målarskola i Haga.
– Det var en fin människa och en bra lärare. Han tog sig an sina elever.
Med undantag för en kort karriär på kontor har hennes liv handlat om den konstnärliga gärningen.
Hon har varit sitt Johanneberg trogen men hade en extra ateljé i Halland i 30 år på den tiden det fanns billiga lägenheter i hus som inte var renoverade. Hon stod och sålde sina litografier på torget i Varberg fram till 1995.


JAN BERGMAN