GALLERIROND våren 2005

Galleri Fenix
26/2–6/3 2005

Michael Ben-MenachemMichael Ben-Menachem åker sedan 30 år ner till Italien ett par gånger om året och målar, framförallt i Toscana. Där finns ett njutbart klimat med ett väder som tillåter honom att göra det utomhus.– Jag måste sitta fyra fem timmar för att göra en olja eller en akvarell. Det går inte på alla ställen, säger han.
– Ljuset är väldigt speciellt i Toscana och landskapet underbart vackert.
Den medeltida staden Gimignano med elva torn som bildar en karakteristisk silhuett i ett backigt landskap är ett givet mål, men då det är mycket turister söker han sig ut en bit, bara en kilometer bort ligger La Pinzetta med sin stadsmur.
Mjuka kullar, gamla hus i terracotta, sluttande vinodlingar och höga cypresser är några inslag i hans luftiga bilder.
– Jag målar impressionistiskt och det tar inte så lång tid, säger Michael Ben-Menachem som kör omkring i en liten hyrd bil och söker sina motiv. Och någonstans att parkera i närheten, vilket inte är lätt i Italien.
Sen fortsätter han ut med stol och staffli och drar en rullvagn med sina målargrejor. I trakten av Florens bildar gammal etruskisk bebyggelse i staden Fiesole ett intressant motiv. Han talar lyriskt om Val d´Orcia i södra delen och Ligurien i norr där han just varit.
– Bäst är att resa dit i april och oktober, då färgerna är varmare. Speciellt på hösten efter skörden då den gula och röda färgen kommer fram i landskapet. Det är tjusigt då. Jag målar bilderna efter storlek så att jag får ner dem i resväskan.
Michael har tidigare arbetat i tusch och man kan upptäcka texter i bilderna. I en aprilmålning från Toscana kan den skarpögde läsa: ”Fryser, vad göra?”. Han är tecknare från början och använder fortfarande blyerts.
– Jag ritar alltid först. Kan inte måla utan att rita först.
Ibland blir det skisser som han gör klar när han kommer hem till sin stora ateljé i Örgryte där han bor. Framförallt akvareller men det händer att han gåår på med olja i efterhand.
– Jag koncentrerar mig mer.
Han kan måla över flera gånger för att få motivet tredimensionellt. När han är ute på fältet i Toscana måste han ständigt vara beredd på regn.
– Ser du moln i Toscana, måste du springa. Det regnar våldsamt en kort stund.
Michael Ben-Menachem är född och uppvuxen i Ungern. Han gick koloristen Károly Kerti´s konstskola 1951–54 och fortsatte till Konstfack i Budapest och blev fotograf.
Han kom till Sverige 1965 och arbetade som färgspecialist på ett fotoföretag, läste psykologi och skrev sin avhandling om avslappning. Han har arbetat med konstterapi inom mentalvården.
Utställningen Italia II är en uppföljning av en tidigare med samma tema.

JAN BERGMAN