"DECKARE DEN FINASTE FORMEN AV LITTERATUR"
Camilla Läckberg västkustens deckardrottning 
 
Camilla Läckbergs romansvit om morden i Fjällbacka har gett henne status som ”Sveriges deckardrottning ”. Nu är hon aktuell med en ny bok i serien och en filmatisering av de första delarna Isprinsessan och Predikanten.
Inspelningen sker på plats i Fjällbacka, Camilla Läckbergs hemort som hon har en ambivalent men kärleksfullt förhållande till..


Med 1,5 miljoner sålda exemplar är Camilla Läckberg för tillfället en av Sveriges bäst säljande författare. Förra året ägde hon pockettopplistan med tre titlar av de sju översta. När böckerna nu görs till tv-film av SVT kommer ännu fler svenskar få bekanta sig med hennes Fjällbacka.
Camilla Läckberg har följt inspelningsarbetet och är väldigt nöjd med vad hon sett och hört. Hon är inte rädd att böckernas själ ska gå förlorad i överföringen till TV.
– Jag kände mig väldigt lugnad efter att ha läst manus.De har hållit sig väldigt trogna mina
böcker. Det tycker de har få .till helt rätt stämning. Regissören Jonas Grimås och jag är väldigt överens.
Den första delen, Isprinsessan, är färdigfilmad. Nu pågår inspelningen av Predikanten. Serien kommer att sändas i höst med två entimmesavsnitt per bok.
Huvudpersonerna, paret Patrik Hedström och Erica Falck, spelas av Niklas Hjulström (känd som Skacke i Beckfilmerna med Gösta Ekman och som ”Cue ” för de som minns hitlåten Burnin’ från 1997) och Elisabet Carlsson (från bland annat Grabben i graven
bredvid och Fyra nyanser av brunt). Även författaren själv har fått en roll.
– Jag är med som statist. Det är lite Hitchcock över det, så man måste ju ta chansen.
Innan Camilla Läckberg blev deckardrottning hade hon ett vanligt nio till fem-jobb och skrev på kvällar och helger. Det fanns inget tvivel om att det var just deckare hon skulle skriva..
  Jag har aldrig övervägt att skriva något annat. För mig är deckare den finaste formen av lit
teratur.
– De har ett naturligt spänningsmoment. Man får väldigt mycket gratis som deckarförfattare. Och i bästa fall innehåller de allting annat som också finns i så kallade vanliga böcker, i forM
av till exempel vardagsskildringar och annat.
När Isprinsessan kom ut 2003 uppfylldes Camilla Läckbergs livslånga dröm.Hon fortsatte med Predikanten, Stenhuggaren och Olycksfågeln som är direkta uppföljningar.
Den senaste delen, Tyskungen, tar sin början redan innan Olycksfågeln hunnit sluta. Efter upplösningen låter författaren Erica hitta en gammal kista på vinden som innehåller ett par
fantasieggande föremål, ett blodigt plagg och en medalj med ett hakkors på.
–Tyskungen handlar om mord i nutid, som vanligt, men med kopplingar tillbaka till andra
världskriget.
Med tiden har Camilla Läckberg blivit väldigt fäst vid sitt persongalleri i Fjällbacka och vid Tanumshedes polisstation. Framförallt de två huvudpersonerna ligger henne varmt om hjär
tat.
– För varje bok har vi kommit närmare varann. Patrick och Erica är riktiga personer för mig,
de finns i verkligheten, så att säga.
Även skurkarna vill Camilla lära känna så nära som möjligt.
– Jag försöker förstå hur de tänker och varför de gör som de gör, även om jag inte sympatiserar med dem.
Camilla Läckberg,som bor i Enskede, vistas ständigt i sitt fiktiva Fjällbacka men ser också till att besöka den verkliga byn åtminstone ett par gånger om året, särskilt sedan filmatise
ringen.
– Det är ju min uppväxtort så det kommer alltid att kännas som hemma. Sedan är man ju alltid kluven till en ort som man har valt att lämna. Men jag känner en enorm kärlek.

MAX JERNECK

 
 

070610
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst