Anders Bohman
Olja, blandteknik, blyerts
Galleri Backlund
1-15/9

 
MÅLARE MED KÄNSLA FÖR VATTEN
 

 
– Jag har experimenterat fram en färg, baserad på vax, blyerts, färgpigment, olja, fransk balsamterpentin och honung. Den fungerar bra för mig, men balansen får man komma på själv. Jag inbillar mig att honungen bidrar till en särskilt mild gul färgton, men jag är inte säker. En gång kom en geting in genom ateljéfönstret och satte sig precis där jag just målat; jag tog det som ett godkännande!

Flera av Anders Bohmans målningar gestaltar havsnära klippor, ödsliga skär och komplexa bergsformationer, vars sprickbildningar och svarta avgrunder både målats och raderats fram. Ibland vilar ett latent hot mellan penseldragen och ibland tycker jag mig ana spår av Böcklins Totes Insel i de mörka, ibland avgrundsdjupt svarta djupen och håligheterna. Han arbetar också med finstilta blyertsteckningar där motiven syns vila i ett overkligt dis.Anders Bohman är ingen avmålare, men hämtar ofta motiv från skärgården utanför Gottskär och andra platser längs kusten. Ibland fotograferar han av speciella formationer för att minnas dem, men de förändras sedan under arbetet i ateljén.
– Jag tycker om kontrasten mellan det hårda och det sköra, säger han och visar på en äggform som hotar att krossas av en dramatiskt sprickande klippa. Men det är ju inte säkert att det är ett ägg; någon såg en fin vit sten.Ägg eller inte, formen återkommer i flera målningar, i olika situationer och på varierande platser. Ibland hänger sjöfåglar på uppvindarna, overkligt svävande över ett skär, avgränsande himlens och havets lika djupblå rymder. Bergsmassivens och klippornas ärrade mönster av sprickor och öppningar verkar svårgenomträngliga. Åldriga och skrynkligt veckade murar av sten tycks ställa sig ivägen för den som önskar se vad som döljer sig därbakom. De är också målade med en betydande kunskap om havsvattnens rörelser, vare sig bergen och kobbarna reser sig ur krabb sjö eller ur aftonens himmelsbespeglande lugnvatten.

ANDERS THURESSON     

 
 

070904
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst