Jarl Ingvarsson
Skövde konsthall
16/2-30/3
Marie Capaldi
Skövde Konstmuseum
16/2-30/3

STÄLLER UT TILLSAMMANS 
Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi
visar sin konst i Skövde
 

Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi är ett äkta par men det är inte ofta de ställer ut tillsammans. 

Han visar gamla målningar han sparat och varav flera inte visats tidigare. Så här karaktäriserar han makans uttryck:
Den är ett slags intim fantastisk konst, gjord med stor skicklighet. Man ser direkt vad det är. Hon är en av de få som kan måla rakt upp och ner. Hon målar det hon tycker om. Marie är både en kvinnlig och en manlig målare. Både intim och kraftfull.


Diva av Marie Capaldi

Jag målar mera närsynt än Marie. Hennes konst är min strömbrytare vill elektriciteten. Maries konst är inte förställd och gör sig inte märkvärdig. Den är vad hon vill göra. Jag kastar mig in i färgen och kladdar ner mig helt, medan Marie har en distans till färgen och målar försiktigare och utan kladd.
Marie Capaldi visar målningar av barn i olika situationer, ofta i konsthistorisk dräkt. Hon kompletterar beskrivningen av sin egen konst:
Jag har börjat närma mig realismen. Men jag kommer från surrealismen. Syntesen är i mitt fall ett slags magisk realism. Jag kan inte måla en ko utan huvud. Men det finns tillfällen då verkligheten är förhöjd. Dem vill jag måla, för jag måste ha sett dem.Marie Capaldi om Jarl Ingvarssons måleri:
Jarl är min favoritmålare. Han kan göra en fantastisk målning av vad som helst. Han kan se nåt i allt. Han kan måla världen i en kaffekopp, och det har han förresten också gjort. Det finns intensitet och densitet i hans bilder. Vi liknar varandra i det att vi finner det säregna i det vardagliga. Jag är intim, Jarl är kraftfull.
Jag försöker finna det vardagliga, säger Jarl.
Jarl gör sig alltid bäst i stora format, säger Marie
De målningar jag visar här handlar om en ung mans kriser. De handlar om människans förhållande till Gud. Jag är aktiv katolik och kantor i församlingen hemma.


Indianen av Jarl Ingvarsson

Jarl fyller i:
Mina nya blommålningar är upptagna av en utställning i Stockolm så jag får visa en artists collection av gamla målningar. Oldies but goldies. Det här är målningar jag aldrig kommer att sälja. Jag visar också en del fria konstnärliga experiment på hyllan. It´s my life. Det är farligt att visa gamla målningar så här. Kanske man gör en Reefat och blir avslöjad. Människan följs ju alltid av rädslan att bli genomskådad och avslöjad.
Det finns en koppling mellan min religion och måleriet. Inte så att mina målningar är böner som ikonmålarnas. Men jag ber en stund innan jag målar. Ibland när jag sitter vid ett tänt ljus kommer tankarna och bilderna.


Ljummet vatten av Jarl Ingvarsson

När paret ska ställa ut på Drakabyggets konsthall i Örkelljunga i mars kanske de gör något tillsammans, också.
Det finns ett visst mått av desperation i mina målningar. Jesus ska komma och jag har apokalyptiska vibbar, säger Jarl som har nominerats till Carnegiepriset några gånger, senast.
Det vore bra om han fick det. Vi behöver köpa huset, skrattar Marie och Jarl nickar allvarligt.

BO BORG

Jarl Ingvarssons aktuella blomstermålningar visas på Galleri Lars Bohman i Stockholm.

 
Gustaviansk gris av Marie Capaldi080224
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst