Ann Ivarsson
Målningar
Galleri Majnabbe, bakre rummet
1-16/3


ALLTID LEVANDE
Ann Ivarsson får fram känslan genom färgen

 

Hon vill jobba efter något levande, modeller eller växter. På sommaren blir det naturen.
– Akvarell tycker jag om, det har alltid följt mig genom åren, säger Ann Ivarsson.

Havet och strandängarna kring Morup utanför Falkenberg är en inspirerande miljö.
– Det blir på ett annat vis när man står ute och arbetar. Man skärper sig på något vis.Hennes luftiga bilder vittnar om kärleken till blommorna som kan ta sig i uttryck i stilleben av tulpaner som hänger ut från en vas. I torrpastellerna finns ett varmt ljus och en naiv känsla.
– Det var lite svårt att måla när jag fick första barnet. Det blev ett avbräck när jag inte kunde stå och måla så länge.
Oljemålningarna skiljer sig från de andra. Det är färgstarkt och lyser till på sina ställen i stora dukar. I motiven finns figurkompositioner, ofta ett möte mellan man och kvinna.
– Jag tyckte de behövdes som kontrast till de lätta akvarellerna.Ann Ivarsson har ateljé på Guldheden.
– Måleriet betyder väldigt mycket. Det är mitt sätt att uttrycka mig genom åren. Jag har ett behov av att få fram känslan genom färgen.
Hon tecknar mycket, också.
Ann Ivarsson har gått Slöjdis och Hovedskou.
– Därefter har jag arbetat mycket själv. Samtidigt är jag inspirerad av andra.Hon ser upp till Paul Cézanne, som var en bro mellan impressionism och kubism.
– Jag tycker om teckningen och färgspråket och sättet att bygga upp landskapet. Och jag är väldigt inspirerad av göteborgskoloristerna, bland andra Ragnar Sandberg.

JAN BERGMAN

 


 

080308
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst