Roger Andersson
Letters from Mayhem
Gerlesborgsskolan
5-28/3

D e i a l r z vi får c*
BOKSTÄVER SOM BERÄTTAR  
Roger Andersson tog tillbaka alfabetet

 


Akvareller med miniatyrfigurer i grönsakslandets idylliska miljö. Visst låter det bekant, men är bokstavligen något helt annat.

Det är Gerlesborgsskolan som huserar knappt 30 valörmålningar i akvarellteknik av Roger Andersson. 26 av akvarellerna hör till en serie från A till Z där bokstaven dominerar utrymmet, men där konstnären har fyllt på med föremål och figurer i miniatyr som berättar sin egen historia.
Seriens samlade namn, Letters from Mayhem, bär på mer än en betydelse och är samlad i en bok vars utformning ger extra spänning åt den bildserie som i en första anblick kan framstå som rätt idyllisk á la Beskow. Boken innehåller poesi från en amerikansk författare som skrivit sin lyrik helt oberoende av bilderna.Roger Andersson har tidigare visat serien vid en utställning i New York.
– Jag är gravt dyslektisk, har svårt att läsa, och det här var ett sätt för mig att ta tillbaka alfabetet, förklarar han idén till serien.
Bokstaven J är gestaltad som ett tecken fast förankrat i jorden, vilket kan bero på att bokstaven samtidigt är utformad som en yxa som huggit av, inte mördarsniglar utan en hand som håller en joint. Det ska omedelbart framhållas att bilderna i sig är smakfullt utformade, mer med ett stänk av humor än i ett spektakulärt syfte.
Som en egen bild i J-bilden finns en hårdrockare med ett kroppsspråk som för tankarna till Jesus på korset.
– Allt är minnen av min skolgång. Det finns inga vuxna i dessa bilder, de berättar en del om var jag kommer ifrån, förklarar Roger Andersson, som är född 1966 i Linköping men nu bor och verkar i Stockholm.
Ytterligare en dimension i akvarellerna är bräckligheten, obalansen eller ska vi säga förgängligheten. M är uppbyggt av fimpar, stilenligt av ett cigarettmärke med samma begynnelsebokstav. N är speglat i den nattliga vattenytan, L har en romantisk framtoning, men riskerar tippa omkull om flickan med den gigantiska opiumvallmon i sin famn lämnar sin plats.K består av ”Krazy glue”, det vill säga ännu ett av dessa kemiska berusningsmedel som återfinns här och där i bilderna. Pojkarna som sitter där och sniffar detta Krazy glue har också sällskap i bilden av en skriande åsna. Referenserna till narkotika är talrika.
– Ja, eller sprit som man tycker var spännande i en viss ålder, säger konstnären som samtidigt konstaterar att han inte längre är 18 år.
– Betraktaren ska inte se bilderna så bokstavligt, säger han, och menar att det är möjligt att bilderna kan innehålla en stämning av som det var då när han var i tonåren.
Parallellt med utställningen har Roger Andersson varit gästlärare för skolans elever under en vecka.

 KENNETH ERIKSSON

 

*) Man kan läsa ut mycket i en bokstav. Rubriken ska uttydas "Det är i A eller Z vi får se".


 080316
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst