Hans Arnold
Teckningar och skivomslag
Skräck i sommarnatten
17/5-20/9
Alingsås konsthall


FLERBOTTNAD SKRÄCKTECKNARE
 
Hans Arnold karikerar det auktoritära
 

Sommaren med ljus, sol och värme väcker sällan några känslor av obehag. Konsthallen i Alingsås satsar dock på skräck i sommarnatten.

Utställningen består uteslutande av teckningar från Hans Arnolds hand. Buketten av de typer av reproduktioner där hans teckningar förekommit har med åren växt sig stor. Skräck i sommarnatten samlar alla hans skivomslag, många med kompositören Ralph Lundstens musik, men även popmusikens ABBA och jazzgossarna i Ronny Johansson Quartet.
– Även om det inte är alla som känner igen namnet Hans Arnold är det många som känner igen hans stil, säger Ola Åstrand som tillsammans med intendenten Pontus Hammarén besökt Hans Arnolds ateljé i Stockholm och valt ut ett antal verk.


Pontus Hammarén och Ola Åstrand sätter upp bakgrunder till tecknade filmer, utvalda för att fungera i en utställning.

Arnolds teckningar har även illustrerat noveller i veckotidningar under 1980- och 90-talet, samt stått för arbetet till tre animerade filmer, som i anslutning till utställningen visas på en närliggande biograf.
Konstnären Ola Åstrand som tagit initiativet till sommarutställningen motiverar det med att han tycker att vi generellt är dåliga på att visa upp konst och konstnärer som ligger bakom oss i tiden.
Skräck i sommarnatten ger olika prov på vad som skulle kunna uppfattas som skräck, några bilder ger en krypande känsla av vanmakt när man som betraktare får hela situationen på bilden klar för sig och man samtidigt identifierar sig med huvudpersonen. I andra bilder kan man uppfatta att det hotfulla ligger i det okända ödet framför oss. Skräcken till trots har alla Hans Arnolds bilder en underton av humor och surrealism. Influenserna kommer framför allt från Salvador Dalí och René Magritte.

Hans Arnold, nu 83 år, kommer från Schweiz, och det är också från hemlandet hans version av skräcken har sitt ursprung. För honom är skräck främst en fysisk upplevelse.
– Prästerna och lärarna var grymma personer och slog oss, berättar tecknaren om sin barndom. För att bli av med upplevelserna gjorde jag karikatyrer av dem.
                                                                    Bilden: Samtliga skivomslag av Hans Arnold      Hela Schweiz var vid den här tiden
ett mycket auktoritärt samhälle.
– I det militära var det sedan ännu värre, ingen hjälpte till när någon fick stryk.
Kvinnan som frestelse kan man tolka några av utställningens bilder till, men i själva verket berättar Hans Arnold om en erotisk skräck. Även den har sina rötter under uppväxtåren i det katolska Schweiz.
– Jag hade en rädsla för tjejer, efter att skolåren var uppdelade mellan pojk- och flickklasser. Ve den som gick över till andra sidan, det ansågs som fruktansvärt och bestraffades något kolossalt, minns Hans Arnold.
Till Sverige kom han 1948 tack vare en kombination av vackra svenska kvinnor, möjligheten till arbete samt Sverige som ett mindre auktoritärt samhälle. Vid sidan av det ”privata” och konstnärliga tecknandet på temat skräck har han i sitt yrkesliv haft en rik produktion av illustrationer till mode, scenografi och bokomslag. Alltid med akryl, färgpennor och tusch för bästa reproduktionsresultat.
Till skräck i sommarnatten har Konsthallen bland annat valt bort det som är ”lite för mycket” Hans Arnold, valt bort det enkla för att istället satsa på arbete som är mer flerbottnat, förklarar Ola Åstrand.
– Vårt mål är att överraska Hans Arnold, att visa hur bra han verkligen är, förklarar Pontus Hammarén mellan ett par slurkar kaffe i en paus av färdigställandet av Skräck i sommarnatten.

KENNETH ERIKSSON


Ola Åstrand lyfter gärna fram Hans Arnolds verk

 
 

080615
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst