Lennart Johansson
Galleri Tvärgatan, Skara
16-24/8

 
LUGN OCH SNÄLL
Lennart Johansson vill måla uppbyggnaden av naturen
 

Lennart Johansson är född 1931 och har de senaste tjugo åren varit verksam som konstnär. Han har också varit engagerad i konstnärsfackliga frågor, bland annat som ordförande i  sektion Väst av Svenska Konstnärsförbundet. Han är bosatt i Göteborg med har sitt sommarviste i Ekedal vid Götdala i Skaraborg.

På Galleri Tvärgatan i Skara finns massor av bilder av naturen som en romantiker ser den, ett stort antal akvareller med blommor och natur som motiv. Många av motiven är den här gången från Skaratrakten och Vänern.
 När jag var ung ville jag bli konstnär. Men jag blev ingenjör. För tjugo år sedan fick jag möjlighet att avveckla ingenjörsskapet och bli konstnär på heltid.
 Hela tiden har jag engagerat mig i konstnärernas villkor. Det engagemanget har bland annat medfört att jag under många år varit ordförande i Svenska Konstnärsförbundets sektion Väst. Numera är jag som ålderman hedersmedlem.Lennart Johansson är naturälskare.
Så det är naturligt för mig att försöka fånga intressanta miljöer. Jag ser en nerbrytning av naturen men det blir för negativt för mig. Så jag söker sidor av den processen som visar uppbyggnaden i stället.
Men han gör också explosiva socialt indignerade bilder.
Några handlar om barn och barnens organisation BRIS. Barn misshandlas i vårt samhälle och BRIS jobbar med detta. Psykologerna använder dockor för att hjälpa barnen att tala ut om hemska uppleveser och känslor. I BRIS-bilderna vill jag fånga brutalitet, förskräckelse och förvåning. En annan handlar om flykt och flyktingar och känslor och indignation kring detta.Utställningen består i huvudsak av akvareller.
 Men jag målar också i akryl och tecknar. Akvarellen ger mig mest. Den ger både ljus och nyanser. Man kan driva färgen så att den försvinner i fjärran tomma intet. Och den fungerar när jag vill fånga ljusets darrning. Jag gillar färgfördrivningar. Den gröna färgen är svårast. Därför jobbar jag mest med den.
En del färgkombinationer växer fram i datorn.
 Jag tecknar mycket. Har alltid med mig ett teckningsblock eller en akvarellåda. Ibland jobbar jag på plats, men oftare hemma.
Han beskriver sin stil som naturlig.
 Jag vill inte tolka någon förebilds eller idols stil. Man ska lära sig av andra men aldrig härma. Jag uttrycker mig på mitt eget sätt. Folk säger att jag alltid har fötterna på jorden och att det syns i mina bilder. De blir lugna och snälla. 
Att  illustrera böcker är en del av konstnärsskapet.
 Min hustru Ulla Johansson har skrivit et antal böcker med noveller och essäer. Och dem har jag illustrerat med tuschteckningar.Hur ser ett typiskt motiv av dig ut?

 Det är nog ett landskap eller ett blomsterporträtt. Det blir mest sommarmotiv. Motiven är föreställande men jag uttrycker min personlighet och vad jag vill ha sagt med färgen. Det är känslan som ska vara exakt, snarare än avbildningen. Jag väljer gärna ett perspektiv som ger en bättre bild. Jag vill att människor ska få inspiration att gå ut i naturen och se själva.


BO BORG

 


 080819
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst