Gunilla B Blomstrand
Textila objekt
Galleri Edwin Skövde
Vernissage 4/10

GÅRDENS FÅR GER INSPIRATIONEN 
Gunilla B Blomstrand tovar evigheten




Textilaren Gunilla B Blomstrand har sin bostad och arbetsplats på en gård öster om Bovallstrand i norra Bohuslän. Att skaffa får var ett sätt att hindra markerna från att växa igen.
– Numera ger våra egna får mig inspiration, konstnärsmaterial och färgskala, säger hon.


Hon broderar och tovar.
– Men teckningen är grunden i allt mitt skapande. Jag tecknar allt jag ser här ute på landet. Det kan vara sånt jag hittar i jorden, växtdelar, spikar, beslag, larver. Jag tecknar och tar fasta på formerna.
Hennes grundmaterial är ullen från sina får.
– Så långt det är möjligt utnyttjar jag fårens egna färger. Jag har ju min palett som går där och betar i fårhagen.



Då jag behöver förstärka uttrycket eller få fram fler nyanser och accenter broderar jag med lingarn eller använder tyger och skinn. Ibland färgar jag också litet ull som jag filtar in.
När hon väver använder hon garn hon spunnit av fårens ull i dess naturliga färger. Då åldras vävarna på ett naturligt sätt.
–  Redan i materialet finns de begrepp som är viktigast för mitt skapande; iden, jorden och växtligheten.                                     Faraos krage

Man kan se många rörformer av olika slag på utställningen. De tar sin for från växter och djur.
– Jag jobba med tekniker och material som nästan är tabu inom konsten. Först vävde jag mest. Sedan kom filtningen. Det är ett så fritt uttryck utan speciella tekniska eller traditionella begränsningar. Filtningen är taktilt och sensuellt.
Filtningen är ett fysiskt arbete som liknar det med leran som hon en gång började i.
– Jag får en närhet till mina får i arbetet och broderar för att få in fler och andra färger. Att brodera är också ett sätt at teckna med tråd.
Hennes verk handlar alltid om en naturform som hon bearbetar.
– Det blir alltid organiska former. Former hämtade ur naturen eller direkt inspirerade av den.  Jag tillskansar mig formen så den får en betydelse för mig.
Hon är inte inspirerad av någon speciell konstnär.
– Det finns en hemslöjdstradition, men den känner jag mig inte alls hemma i. Den är för traditionell för min smak Det är den egna formen och det egna uttrycket jag är intresserad av.
– Man kan säga att jag jobbar med evigheten i mina teman och förgängligheten i material och motiv. Jag vill dokumentera tiden och evigheten på något sätt.
Hon är utbildad vid Hellidens Folkhögskola och HDK. Hon är aktuell med en utställning på Galleri Edwin i Skövde.


BO BORG

 
 
 

 

081026
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst