Lars Larsson
Målningar, skulpturer och grafik.
Binnebergs Tingshus, Mariestad
1-16/11


FISKEDRAG I OKÄNT VATTEN
 
Lars Larsson har fiske som tema
 


Fisket är hans tema. Men det var inte fiskandet som fick Lars Larsson att välja det.

Det här med fisket kom upp på ett speciellt sätt. Jag fiskar inte annat än att jag kan meta med grabben nån dag på sommaren. Men jag hittade en bra fiskebok i bokhandeln. Jag var på jakt efter ett konstnärligt tema av det slag man kan hålla på med och fördjupa sig i hela livet. Och där i fiskeboken fanns det.
Jag fiskar alltså inte själv, men skulle jag fiska skulle det nog bli flugfiske för lugnet och de fina miljöerna. Fiske är en del av människans överlevnad och förr var husbehovsfisket viktigt. Sådana tankar finns med.För mig handlar måleri om att fånga en öppen upplevelse. Jag vill helst inte börja på en vit duk. Det är rena döden. Så jag börjar att snabbt kladda ner duken med en massa färg. Sedan bygger jag upp en bild, bryter ner den och bygger upp igen.
Ofta, det är nog typiskt för mitt måleri nu, börjar jag att måla ett skeddrag. Sen slänger jag in ett färgstreck, och från det går jag vidare. Och så vill jag jobba med färgskiftningar. Jag gör fiskedrag i okänt vatten. På väg nedåt. Färgskalan varierar. Den utgår från känslan. Det är mycket vitt omkring motivet. Det är mera en tillfällighet för att lyfta fram motivet.
Han drar åt det abstrakta.
  Det är svårare för då ska man utgå från sitt inre. Man vet aldrig var det slutar i målningarna. Det är en livsvandring. Jag går på en målning flera gånger innan den där härliga känslan ”Där kom han!” kommer.Konstnären Lars Johansson är hans stora förebild.
Jag jobbar också med skulptur. Det är små skulpturer i grupper jag gör i kalksten från Råbäck. Kalksten är kraftfull med sin skrovlighet. De bildar hus och former som symboliserar klippor och hav.
Jag river sönder pappersmålningar och sätter dem bakom glas på stenarna. D här bitarna är mycket vackra trots att jag rev sönder målningen för att jag inte var nöjd med helheten.
– Jag kallar skulpturgrupperna ”Fiskesamhälle” för det passar in i mitt tema. Jag skulle gärna gå upp i storlek med dessa.
Han jobbar också med grafik i kollektivet på Skaraborgs konstgrafiska verkstad. Grafiken är ett bra komplement till måleriet.
– Den är inte så direkt utan mera eftertänksam som ett hantverk. Och det är roligt att jobba tillsammans med andra i verkstaden som kontrast mot målandets ensamhet.– Min grafik är på samma tema, drag, flugor och flöten. Grafiken är mera dekorativ och föreställande. Jag jobbar med etsning, mest linjeetsning. En del trycker jag två gånger. Andra färglägger jag med akvarell.
Han är Skaraborgare. Född i Skövde och numera bosatt och verksam i Mariestad där han delar en ateljévåning ovanpå biblioteket med fyra konstnärer. Gick på Hellidens konstfolkhögskola i Tidaholm 1988-2001.
Min inriktning då var keramik, men jag märkte rätt snart att det var bild jag ville hålla på med. Jag valdes in i Skaraborgs konstgrafiska 1998 och sedan dess är jag konstnär på heltid.
Närmast efter den här utställningen kommer han att visa en del målningar med motiv från gamla stan i Mariestad.

BO BORG

  


081102
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst