Galleri Edwin, Skövde
Siw Lurås, grafik.
25/10-8/11


SÄTTER FÄRGEN I CENTRUM
 
Siw Lurås arbetar ofta i serier
 


Siw Lurås är en konstnär som oavsett teknik sätter färgen och dess inneboende uttrycksmöjligheter i centrum. På sin utställning på Galleri Edwin i Skövde visar hon aktuella arbeten, mest grafik.

Hon har ett hem i Norge och ett i Sverige. Och hennes språk är en blandning av svenska och norska.
– Jag gick fyra år på Konsthögskolan i Oslo 1985-1989 och valde grafiklinjen. Jag har också läst konstvetenskap på universitetet Göteborg.
 Jag jobbar med grafik och måleri och är lycklig att ha en ateljé i Oslo och en utanför  Hunnebostrand.
Hon jobbar med torrnål och olika traditionella tekniker som etsning. Men också träsnitt.
 
 Men jag förhåller mig fritt till teknikerna. Bilderna får bestämma villkoren för den teknik som ska användas. T ex klipper jag i gamla kopparplåtar som legat och fått ett uttryck i sig. Jag klipper ut formerna och lägger dem direkt på papperet innan jag trycker.


Ombra, etsad stålplås i gräs

Hon blandar hur hon vill.
 På senare år har jag använt databaserade tekniker jag kallar fotopolymer. Datatekniken är en modern och rationell teknik. Och det ger spännande möjligheter att kunna använda sig av foto i sitt bildskapande. Men som äldre konstnär vill jag hålla kvar vid äldre tekniker så det blir ofta en mix.Färgen är hennes utgångspunkt som konstnär.
 Jag förhåller mig till formatet, det är viktigt att finna rätt balans mellan form och format.
Jag jobbar ofta i serier, men varje enskild bild måste också kunna stå för sig själv. Jag vill utnyttja bildelementens och färgens hela potential.
Hon jobbar abstrakt.
 Jag märker att även de nonfigurativa bilderna handlar om landskapet. Jag tar djupa intryck av mina många resor. Möten mellan landskap och människor är ett av mina teman, säger Siw Lurås.


Organisme, torrnål och akvatint.

Hon varken vill eller kan sätta ord på sina bilder.
 När det faller sig naturligt för sätter jag titlar. En aktuell serie har fått namnet Organism.  Jag blev mycket inspirerad av en resa i Malaysia. Där fick jag möjlighet att snorkla i världens renaste vatten. Och jag fick se en mängd naturformer som var helt nya för mig. På bottnen såg jag t ex en stor blå form med en munliknande form som öppnade sig och knappnålsliknande former svävade in.
 Jag har kanske en stil. Det är svårt för mig att avgör, för jag har inte så mycket distans till mig själv. Men folk säger att de känner igen mina bilder, så det är väl ett slags stil.Bilderna är från de två senaste åren. En ny serie heter Under the Same Sky.
 Jag vill att man ska stanna upp och låta tanken vila i mina bilder. Allt går ju så fort idag och ska vara så lättförståligt. Men ge bilderna en chans. Då ger de mycket tillbaka.
Efter den här utställningen ska hon ta en välbehövlig paus. Hon har fått ett stipendium och köpt en grafikpress.
–  Men innan jag tar mig an den ska jag till Italien och teckna.

BO BORG

 
 

081107
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst