Rosers salonger, Skara
Skararevyn 2008
Affär´n Kôstar det nôt eller


SKARAREVYN TILLBAKA
Andreas Ljung tar upp traditionen från sin far


Foto: Magnus Ljung 
Efter sju års frånvaro är Skararevyn tillbaka på Rosers salonger i Skara. Äntligen säger nog många. Årets upplaga heter Affär´n Kôstar det nôt eller?, och bakom produktionen står skaraborgs revykung Mats Ljungs son Andreas och hans kompanjon Mikael Ullberg.

- Jag är född 1976 och kommer från Vinköl, vin och öl med ett k emellan. Jag har gått på vistolkarutbildning och teaterutbildning å folkhögskola i Kungälv. Och på manusförfattarlinje i slutet av 90-talet. Sedan jobbade jag som regiassistent åt Krister Klasson, ena halvan i Stefan och Krister . Då var jag verksam från Göteborg
- Nu har jag flyttat hem till Skaraborg igen och bor i Våmb utanför Skövde.
Redan som liten var han med och jobbade med pappa Mats Ljungs revyer som var stora succéer.
- Jag började som programförsäljare. Sen blev jag scenarbetar och scenmästare. Gjorde en del småroller när det skulle vara en unge på scen. Revyn 1997 fick jag vara med i ensemblen.


Mikael Ullberg, Mats Sandelius (regi) och Andreas Ljung

Den här nya revyn Affär´n Kôstar det nôt eller? har han gjort tillsamman med Mikael Ullberg.
- Vi har varit tillsammans sedan vi var små och hållt ihop från dagis till gymnasiet. Vi jobbar med duon Ullberg och Ljung och underhåller med visor och historier på fester. Mikael spelar dragspel och jag spelar gitarr.
- När vi åker runt tillsammans kommer många sketchidéer upp.  Och nu hade vi så många bra uppslag att vi vågade oss på att ta steget fullt ut och göra en egen revy. Det blev Affär´n Kôstar det nôt eller?.


Andreas Ljung och Peter Lidström.
Foto: Magnus Ljung

Mikael är son till cykelhandlarn i Vinköl så de hade erfarenheter från den lanthandelsmiljö som fick bli ramen för den här revyn.
- Vi ville inte göra en ren nummerrevy. Vi ville i stället ha en uppsättning karaktärer och en sammanhållen miljö och nån slags röd tråd. Den är att affärn går dåligt. Kronofogden kommer. Hur löser man det?
De är fem på scen och 3 musiker. Tillsammans med alla bakom och omkring ett tjugotal.
- Man kan säga att vi vill spela ett slags revyfarsbuskis. Revyn speglar trender i tiden. Vi gör sketcher om politiker och SMS-lån till exempel. Inte lokalt utan på riksplan. Det är en folklig humor som bygger på att man känner gen sig och skrattar litet åt sig själv också. Och så dialekt förstås.


Klia.
Foto: Magnus Ljung

Buskis ses ibland som en utdöende genre men den är i högsta grad levande och livaktig.
- Ett skäl till att vi väntat så länge är att vi inte vill bli jämförda med min far Mats Ljungs revyer. Han var väl tillsammans med Peter Flack de svenska revykungen och några av hans farser sågs av upp till fyrtiotusen.
- Mats Ljungs nummer står sig. Vi kanske gör en Mats Ljung kavalkad om några år.


Ulrika Olausson, Stig Torstensson och Peter Lidström.
Foto: Magnus Ljung

Speltidt till den 13 december. 18 föreställningar inbokade, det kan bli tjugo. Och efter det utvärderar de och börjar skriva på nästa års revy.

BO BORG
 


Mikael Ullberg, Andres Ljung och Ulrika Olausson. Foto: Magnus LjungUlrika Olausson. Foto: Magnus LjungEnsemblen. Foto: Magnus Ljung


Text och Idé: Mikael Ullberg och Andeas Ljung
Regi: Mas Sandelius

Medverkande:
Mikael Ullberg, Andreas Ljung, Ulrika Olausson, Peter Lidström, Stig Torstensson

Premiär den 24 oktober Spelas fram till 13 december

 

 

081120
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst