Ivan Dahlstrand
Smide
Galleri Edvin Skövde
6/12-5/1


MYSTISKA FÖRHISTORISKA FIGURER
Ivan Dahlstrand har studerat skulpturerna på Påskön


 

Mystiska och förhistoriska figurer slår an tonen för Ivan Dahlstrand som är bosatt i Krokstrand i Bohuslän nära norska gränsen. Smedjan ligger vackert på stranden till Idefjorden.

Han började jobba som svetsare på 1980-talet för att sedan utbilda sig till smed på Stenebyskolan. Har sedan dess varit verksam som konstsmed.


Skulptur "Moai Fierro". Foto: Björn Dahlberg

För närvarande studerar han konstvetenskap och idéhistoria vid Göteborgs universitet. Han jobbar med kandidat-  och magisterarbeten där han djupstuderat skulpturerna på Påskön och har i samband med det arbetet besökt den fantastiska ön.
– Det har fördjupat och gett nya dimensioner åt mitt stora intresse för förhistorisk konst.


Smide "Lysskepp". På väggen "Anu Kai Tangata l, visar målningar i taket på grottan med samma namn. Skeppet med fångstnätet är hämtat från hällristningar i Karleby söder om Tanumshede. Fotografi/torrnål.

De här erfarenheterna har i hög grad påverkat objekten som blir en blandning av konsthantverk och konst.
– När jag gör mina ljusstakar och annat konsthantverk är jag noga med att hålla mig till traditionella tekniker och sträcker och stukar järnet på gammalt vis . Men när jag jobbar med konst använder jag tekniken mera oortodoxt och svetsar om det behövs. 


Skulpturer "Moai Hierro l", "Moai Hierro ll" och "Moai Hierro lll"

Han 
jobbar mycket med ljusstakar, både golv och väggmodeller, i vissa fasta modeller.
Som rena konstföremål gör jag ”Gubbar” i smide. Jag jobbar mycket med at få fram levande uttryck i ansiktena och har då en speciell metod där jag i stället för att stäcka järnet trycker ihop det att få största möjliga uttrycksfullhet.


Detalj av "Moai Hierro l" och "Moai Hierro ll"

Han visar också  fotografier från sin resa till Påskön.
– Jag blandar, eller ska man säga överlagrar, koppartrycksteknik. Över koppartrycken har jag  tryckt på motiv från Bohusläns bronsålder i tidsmässiga och geografiska dubbelexponeringar.


Skulptur "Moai Fierro", Ljusbåt, Tongariki lll (Foto/torrnål), besöksstol

Han vill ha med några rader av  poeten Gunna Ekelöf som betytt mycket i utställningen.  Orden om att det som är botten i mig också är botten i dig är ett slags tema för utställningen.
– Det känns som det sammanfattar de bakomliggande tankarna till mitt arbete.BO BORG

 

Skulptur "Etrusk l"
Skulptur "Moai Pukau"Ivan Dahlstrand med "Etrusk ll"


081211
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst